Spremljevalni dogodki se bodo začeli že dopoldne. Razstava sporoča, da je naše znanje o svetu nepopolno, povzema kustosinja Mara Ambrožič Verderber.

Sintetična ničla Andreja Škufce je postavljena ob vhodu in po razlagi kustosinje spominja na neskončne naftne cevi, ki se vijejo skozi prostor kot nepotešene potrošniške želje. Foto: Jaka Babnik
Sintetična ničla Andreja Škufce je postavljena ob vhodu in po razlagi kustosinje spominja na neskončne naftne cevi, ki se vijejo skozi prostor kot nepotešene potrošniške želje. Foto: Jaka Babnik
Sorodna novica Obalne galerije Piran navdušile v Oslu

Po besedah Mare Ambrožič Verderber, ki je tudi direktorica Obalnih galerij Piran, je razstava velika v več pogledih. Vključuje skoraj vsa izrazna sredstva, ki jih pozna sodobna umetnost. Gre za mednarodno koprodukcijo med norveškim Centrom za sodobno umetnost NITJA iz Lillestrøma in Obalnimi galerijami Piran. Povezuje tudi druge slovenske galerije, ki so posodile dela iz svojih zbirk.

To je druga postavitev razstave, ki je bila zamišljena kot potujoča. Umetninam, ki so bile lani predstavljene v Oslu, so jih v Piranu dodali še sedem. Sodelujoči umetniki so uveljavljeni v svetovnem merilu.

Zaradi velikosti med eksponati izstopata dve prostorski instalaciji. Sintetična ničla Andreja Škufce je postavljena ob vhodu in po razlagi kustosinje spominja na neskončne naftne cevi, ki se vijejo skozi prostor kot nepotešene potrošniške želje. Skulptura Tobiasa Putriha z naslovom Eizelhof, ki ji je namenjen osrednji prostor v prvem nadstropju, se nanaša na Južno Tirolsko, kjer stare kmečke hiše izginjajo, nadomeščajo pa jih turistične kmetije, opremljene tako, kot si kmečko življenje predstavljajo turisti.

Zapisovanje časa in njegovo nadzorovanje sta osrednji temi kinetične umetnine Mete Grgurevič, ki iluzijo o neminljivosti preučuje z mehaniko in drugimi tehnološkimi prijemi. Foto: Obalne galerije Piran
Zapisovanje časa in njegovo nadzorovanje sta osrednji temi kinetične umetnine Mete Grgurevič, ki iluzijo o neminljivosti preučuje z mehaniko in drugimi tehnološkimi prijemi. Foto: Obalne galerije Piran

Meta Grgurevič je ustvarila mehanizem s peščeno uro in vbočenim ogledalom, ki daje videz, da peščena zrnca letijo navzgor. Primož Bizjak je posnel fotografijo kamnoloma pri Carrari v Italiji, kjer so nekoč izrezovali marmor za znamenite kipe, zdaj pa so le še vir peska za industrijo. Med deli slovenskih umetnikov so razstavljeni še porisan akrilni predmet Lučke Šparovec, risba Mihe Štruklja in skulptura iz porcelana Dani Žbontar. Deli Bizjaka in Putriha so Obalne galerije s pomočjo ministrstva za kulturo odkupile.

Anawana Haloba (Zambija/Norveška) je za razstavo prispevala zvočno instalacijo, Andrea Fraser (ZDA) knjigo, Kathryn Smith (Južna Afrika) digitalno publikacijo, Robert Watts (ZDA) serijo gravur, Vincent Ceraudo (Francija) videoposnetek, Anne Mette Hol (Norveška) serijo risb s pasteli in ogljem, Nika Neelova (Velika Britanija) glineno ploščo s prstnimi odtisi, Einat Cohen (Izrael) vazo iz porcelana, Hanna Filomen Mjavatn (Norveška) in Kira Senkpiel (Nemčija) posnetek performansa, Igor Eškinja (Hrvaška) tridimenzionalen napis, Corinne Mazzoli (Italija) performans, Victor Mutelekesha (Zambija) video, Tomas Saraceno (Argentina) pa visečo skulpturo.

Razstava bo na ogled do 20. avgusta. Spremlja jo več prireditev.

Vsepovsod naenkrat
V soboto ob 11. uri bo Victor Mutelekesha v Mestni galeriji predstavil pobudo za ustanovitev centra za sodobno umetnost v glavnem mestu Zambije Lusaki. Ob 17. uri bo v Galeriji Monfort v Portorožu baletna predstava Sanje Nešković Peršin Točka brez povratka. Kot je napovedala direktorica Obalnih galerij Piran, je Nešković Peršin "za prostor Monfort pripravila izjemen dogodek, ki bo trajal eno uro in kjer se sama srečuje z lastnim minevanjem časa v plesu, na baletnih copatkah."

Ob 19., istočasno z odprtjem razstave, bodo na Tartinijevem trgu uprizorili The Party Wall Corinne Mazzoli. Ambrožič Verderber je pojasnila, da v Obalnih galerijah preizkušajo sposobnost izvajanja simultanih dogodkov v več prostorih.

V ponedeljek in torek dopoldne bodo v Mestni galeriji pripravili plesno delavnico in performans pod vodstvom Hanne Filomen Mjavaten v sodelovanju s portoroško plesno šolo Swank. Napovedali so tudi izvedbo delavnic.

Performans The Party Wall Corinne Mazzoli bo v sodelovanju z akterji in plesalci plesne šole Swank iz lokalne skupnosti raziskoval fizične zapreke, ovire in pregrade v javnem prostoru ter
Performans The Party Wall Corinne Mazzoli bo v sodelovanju z akterji in plesalci plesne šole Swank iz lokalne skupnosti raziskoval fizične zapreke, ovire in pregrade v javnem prostoru ter "ograjevanje" naseljenih delov mesta Piran. Foto: Obalne galerije Piran