Portal Exhibition On Screen napoveduje, da bodo danes na svojem profilu na Facebooku brezplačno predvajali dokumentarec z naslovom Vincent van Gogh: A New Way of Seeing. Film ponuja vpogled v zakladnico van Goghovega muzeja v Amsterdamu.

Van Gogha je za potrebe dramatizacije v dokumentarcu upodobil britanski igralec Jamie de Courcey. Foto: IMDb
Van Gogha je za potrebe dramatizacije v dokumentarcu upodobil britanski igralec Jamie de Courcey. Foto: IMDb

Po "projekciji" dokumentarnega filma, ki ga bodo začeli predvajati ob 20.00 po našem času, bo za vprašanja prek Facebooka na voljo tudi izvršni producent filma Phil Grabsky, ki bo že pred tem celovečerec tudi uvedel.

Dokumentarec, ki ga je režiral David Bickerstaff, v ospredje postavi predvsem van Goghovo delo: njegove največje stvaritve analizira vrsta priznanih kustosov in zgodovinarjev. Predstavljeno pa je tudi nekaj dognanj iz najnovejših raziskav.

Vincent van Gogh (1853‒1890) se je rodil v Zundertu na Nizozemskem. Leta 1880 se je posvetil umetnosti, šest let pozneje pa odšel v Pariz, kjer je preučeval impresioniste. Leta 1888 se je naselil v Arlesu v Provansi v rumeni hiši, kamor je povabil tudi svojega prijatelja Gauguina. Maja 1889 je bil sprejet v psihiatrično bolnišnico v Saint-Remyju v bližini Arlesa. Leto zatem se je preselil v Auvers-sur-Oise v bližini Pariza. Julija 1890 se je na pšeničnem polju ustrelil.

Umetnik je več kot skupek biografskih podatkov
"Ključno sporočilo filma je, da moramo biti pazljivi v zvezi z miti, ki so se napletli okrog van Gogha. Resničnost pogosto kaže 180 stopinj v drugo smer kot te zmotne predstave,"
je opozoril Grabsky. "Tako kot Mozarta, Cézanna in Michelangela je tudi van Gogha zaznamovala strast do umetnosti, ki je podžigala njegovo močno voljo. Nihče ni vedel toliko kot on o velikih predhodnikih in relevantnih sodobnikih. Intenziven, ja. Težave z duševnim zdravjem prav tako. A pri njegovem opusu ni ničesar naključnega ali zgolj podedovanega. Prav zaradi tega so dokumentarci zanimivi: več kot izvemo o umetniku samem, bolj lahko cenimo njegovo delo."