Umetnostna galerija Maribor je ena izmed organizatorjev dogodka. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Umetnostna galerija Maribor je ena izmed organizatorjev dogodka. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Maribor Art Walk organizirajo Umetnostna galerija Maribor (UGM), Lutkovno gledališče Maribor (LGM), studio Trampolin in galerija Tkalka v sodelovanju z zasebnimi, nevladnimi in javnimi umetniškimi prizorišči v Mariboru. Pobudo za dogodek, kakršni so se že pred leti uveljavili v tujini in so tam že stalnica, je dal LGM.

Maribor Art Walk poteka med 16. in 22. uro, obiskovalci pa se lahko v tem času pridružijo dogajanju kadar koli in kjer koli želijo. Voden sprehod med prizorišči se začne ob 17. uri v prostoru umetnosti in participacije Obrat na Trgu revolucije. Celoten razpored si lahko ogledate tukaj.

"Zdi se nam fino, da se znotraj mesta povezujemo in da se tudi Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti pridružimo prostorom, kjer gostuje ali domuje odlična sodobna vizualna umetnost," je povedala Špela Hren Juhart iz lutkovnega gledališča.

Po besedah kustosa Jureta Kirbiša v UGM-u opažajo, da akcije popularizacije programa muzejev in galerij, kot so Poletna muzejska noč in Ta veseli dan kulture, zelo dobro delujejo. "Za sodobno umetnost pa do zdaj nismo imeli takega formata, ni neke vseslovenske pobude za to," je povedal. Tovrstni projekti nudijo dober vpogled v aktualno umetniško dogajanje, posamezniku pa omogočijo tudi srečanje z različnimi umetniškimi praksami, pa je dejala Tina Gerlec iz galerije Tkalka.

Občinstvo posameznih prizorišč se premeša, javnost pa tako dobi dostop tudi do manj javno dostopnih akterjev na ustvarjalni sceni v mestu. Takšen primer je kreativni studio Trampolin, ki sta ga ustanovila Andrija Šulić in Nenad Cizl. "Super nam je, da se na ta način odpremo, da pridejo ljudje, predvsem mladi, in morda celo začnejo negovati željo, da bi delali v takem studiu, v takem mestu, ne pa da hodijo v Gradec, Zagreb ali še kam drugam. Tudi v tem mestu namreč znamo delati dobre stvari," je povedal direktor podjetja Tine Lugarič. V studiu Trampolin organizirajo predavanje o kreativnih industrijah in praksah.

Med razstavami, ki jih odpirajo ob tej priložnosti, je prodajna razstava najnovejših risb mariborske ustvarjalke Ide Brišnik Remec v UGM Šopu. V Galeriji Hest so na ogled dela Anje Jerčič Jakob in Maruše Šuštar, v Studiu Habitat so postavili prodajno razstavo fotografij z naslovom Prah nekega poletja avtorjev Reneja Maurina in Gala Šnajderja.

Partnerji projekta Maribor Art Walk so: KID KIBLA, E2RD, Galerija Hest, Galerija M-Art, Fotografski muzej Maribor / Muzej narodne osvoboditve Maribor, Obrat – prostor umetnosti in participacije / Pekarna Magdalenske mreže, Umetniški kabinet Primož Premzl, Studio Habitat, Minoriti, Gospod, brivnica in galerija, Isabella Food & Wine, Kulturna četrt Židovska – Fotogalerija Stolp, DLUM, Galerija Media Nox / MKC, GT22 in Ustanova Fundacija Sonda.