Simona Changa zanimajo zgodbe o ljudeh. Foto: Narodni muzej Slovenije
Simona Changa zanimajo zgodbe o ljudeh. Foto: Narodni muzej Slovenije

Do 8. februarja si bo na treh platnih mogoče ogledati serijo barvnih fotografij, ki jih je ustvaril v Taipeiu na Tajvanu rojeni fotograf Simon Chang. Kot poudarja fotograf, v svetu fotografije ne poznajo sedanjika. "V svetu fotografije ne poznamo sedanjika njegova slovnica poudarja tisti trenutek, ko se preteklost in prihodnost križata, tisti čudoviti proces brisanja meja med razumom in čustvi skozi čas," so ob razstavi njegove besede povzeli v ulični galeriji Tam-Tam.

Na svetu ni drugega jezika, v katerem bi bila dovoljena združitev preteklika in prihodnjika, "pa vendar fotografija svojo zgodbo govori s takšno brezbrižnostjo", razmišlja Chang. "Naključni dogodek preteklosti in prihodnosti je na skoraj prosojnem fotografskem papirju spretno sestavljen kakor priprava barv, ki jih umetnik nameša na paleto ali materin nežni dotik, ko hčeri spleta lase. S takšno predanostjo, ljubeznijo in nesebičnostjo fotografija beleži že udejanjene dogodke prihodnosti, odtise časa, meglene kakor mesečina," pojasnjuje.

"Osebno verjamem, da nobena fotografija ne more razložiti 'trenutnega', podobno kot zemljevidi mest, na katerih še tako radovedne oči ne najdejo označenega ne vhoda ne izhoda," je še zapisal Chang, čigar najljubša fotografska dela "velikokrat pripovedujejo o pravokotnem svetu, kot ga prikazuje objektiv fotoaparata, o nekem trenutku v teku, ki se po navadi zgodi tik pred ali po pritisku sprožilca". Odločne in ostre oči fotografa razkrivajo posledice fragmentov zgodbe, ali detajle, "h katerim lahko stremimo v prihodnosti", je dodal.

Zgodbe o ljudeh

Chang se je rodil v Taipeiu na Tajvanu leta 1978. Kot dokumentarni fotograf živi in dela v Evropi od leta 2003. Zanimajo ga zgodbe o ljudeh, katerih glas je redko slišan, skupnosti, ki jih obča družba ignorira, ter duševne motnje v regijah nekdanjega konflikta. Kmalu po tem, ko je diplomiral na oddelku za komunikacijsko umetnost na univerzi Fu-Jen Catholic University v Taipeiu, se je preselil na Češko ter leta 2004 nadaljeval študij na praškem FAMU-ju. Od leta 2010 živi v Ljubljani.

Razstava v ulični galeriji, ki je del kulturne četrti Soteska, je nastala v koprodukciji z Galerijo Fotografija.