Med deli Fride Kahlo je kar 55 avtoportretov. Foto: EPA
Med deli Fride Kahlo je kar 55 avtoportretov. Foto: EPA

Z uvodnimi besedami se je zgodovinar Alejandro Rosas ozrl v realnost preteklosti, v kateri je ustvarjala Frida Kahlo. V realnosti današnjega časa žal ni mogoče obiskovati razstav, zato pa lahko dela te mehiške slikarke v digitalizirani obliki pridejo v domovanja po vsem svetu.

Epska razstava kot rezultat širokega sodelovanja
Google Arts & Culture namreč v sodelovanju s 33 muzeji in drugimi institucijami po svetu gosti epsko razstavo, ki prinaša več kot 200 stvaritev te mehiške slikarke. Pri projektu med drugim sodelujeta Muzej moderne umetnosti San Francisco in Mestni umetnostni muzej v Nagoji na Japonskem, piše The Art Newspaper.

Do spletne razstave na platformi Google Arts & Culture lahko dostopate tukaj.

Google Arts & Culture je Googlov neprofitni segment, ki je bil ustanovljen leta 2011 kot del njegovega kulturnega inštituta za digitalizacijo umetniških del v muzejih, pri čemer sodeluje z več kot 1500 muzeji in kulturnimi ustanovami v 70 državah. Predstavniki Googla pa so ob zagonu digitalne zbirke del Fride Kahlo pred dvema letoma povedali, da je bil digitalni poklon tej umetnici zanje nekaj samoumevnega, saj je bilo ob razmisleku o tem, kateremu umetniku posvetiti tako obsežno digitalno retrospektivo, njeno ime vselej v ospredju.

Možnost podrobnega ogleda slikarkinih del
Razstava Obrazi Fride (ang. Faces of Frida), ki je dostopna torej na platformi Google Arts & Culture, med drugim omogoča podrobni ogled slik in skic, mogoče je brskati tudi po njenem drugem arhivskem gradivu, kot so pisma in dnevniški zapiski.

Spletna razstava prinaša tudi slikarkino korespondenco. Foto: Doyle New York
Spletna razstava prinaša tudi slikarkino korespondenco. Foto: Doyle New York

Sekcija, ki je posvečena skritim pomenom v umetnosti Fride Kahlo se osredotoča na bogato simboliko v njenih avtoportretih in tihožitjih, nastalih med letoma 1951 do 1954. Prispevki urednikov pa se posvečajo različnim vidikom njenega dela in življenja, med drugim denimo o njenem vplivu na ustvarjalce iz sfere LGBT.

Upodabljanje svoje resničnosti, nikoli sanj
Frida Kahlo se je rodila leta 1907, njeno življenje in delo pa so med drugim močno zaznamovali nesreča z avtobusom v mladosti, viharni zakon z Diegom Rivero in neuresničena želja po materinstvu. V zgodovino se je vtisnila s svojimi avtoportreti in z uporabo intenzivnih, živahnih barv.

Njeno delo je odražalo njeno življenje, hkrati pa je njena umetnost spojena z zgodovino in duhom Mehike v času njenega življenja. V njej se namreč odražajo družbene in kulturne spremembe, ki so vodile k mehiški revoluciji.

Slikarka, ki je postala prava ikona v poznih 70. letih preteklega stoletja in velja za nacionalni simbol v Mehiki, je za seboj pustila najmanj 140 slik ter na ducate risb in študij. Njene slike, 55 izmed njih je avtoportretov, pogosto vsebujejo simbolne upodobitve telesnih in duševnih ran. Kot je dejala, nikoli ni slikala sanj, slikala je svojo resničnost. Umrla je leta 1954.

Frida Kahlo in Diego Rivera. Foto: AP
Frida Kahlo in Diego Rivera. Foto: AP