Odprtje letošnjega bienala, ki bo sicer potekal na več prizoriščih v zgodovinskem jedru San Marina, je napovedano za 14. maj. Foto: EPA
Odprtje letošnjega bienala, ki bo sicer potekal na več prizoriščih v zgodovinskem jedru San Marina, je napovedano za 14. maj. Foto: EPA

Bienale, ki ga organizira mreža BJCEM, bo v 19. izdaji na temo Šola voda predstavil dela več kot 70 umetnikov in umetnic iz 21 držav.

Odprtje letošnjega bienala, ki bo sicer potekal na več prizoriščih v zgodovinskem jedru San Marina, je napovedano za 14. maj. V sledečem tednu bodo na sporedu pogovori, performansi in projekcije, ki bodo na ogled tudi v neposrednem prenosu.

Naslov letošnjega bienala Šola voda si umetniško manifestacijo zamišlja kot kolektivno platformo, zmožno razgrajevanja stereotipov, izhajajočih iz evrocentrične interpretacije sredozemskega bazena, piše v sporočilu za javnost. Več kot 70 sodelujočih umetnikov s sredozemskega območja se bo dediščine skupnih voda poslužilo "kot izhodišča za premagovanje nacionalizmov in ponovno odkrivanje Sredozemlja kot kompleksne platforme raznoterih življenjskih oblik in procesov vedenja".

Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja
Bienale Mediterranea organizira BJCEM (Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja), mednarodno združenje s 47 članicami in partnerji v 16 evropskih in sredozemskih državah, v partnerstvu z ministrstvom za izobraževanje in kulturo San Marina ter s kulturnimi institucijami in univerzo San Marina.

Nacionalni koordinator za Slovenijo in tudi ustanovni član BJCEM je društvo Škuc. V društvu so v sporočilu za javnost zapisali, da že več kot 30 let sodelujejo na manifestacijah BJCEM in uspešno predstavljajo mlade slovenske ustvarjalce. V tem času se je po njihovih besedah na bienalu predstavilo 157 slovenskih umetnic, umetnikov oziroma umetniških kolektivov.

Kot piše v sporočilu, je kurator Mediterranee 19 mednarodni odbor, ki ga sestavljajo ustanovitelji in udeleženci tretje edicije Naravne oaze?, izobraževalnega in raziskovalnega programa, ki ga podpira BJCEM, od leta 2015 ga vodita Alessandro Castiglioni in Simone Frangi, odprt pa je za kuratorje, umetnike in raziskovalce kulture do 34. leta.

Nazadnje je bienale potekal v Tirani in Draču
Bienale je prvič zaživel leta 1985 v Barceloni, v 18 edicijah pa je gostoval v mestih, kot so Marseille, Valencia, Lizbona, Sarajevo in Atene. Zadnja, 18. edicija je potekala v Tirani in Draču v Albaniji. Med gostiteljskimi institucijami bienala pa so bili Muzej sodobne umetnosti MACRO v Rimu, umetnostna galerija Nottingham Contemporary v Veliki Britaniji in Muzej sodobne umetnosti v Solunu v Grčiji, so navedli v Škucu.