Detektiv Arthur Brand je zaslužen za vrnitev izginulih umetnin v lasti mestne hiše frizijskega kraja Medemblik, obenem pa se podpisuje pod odkritja številnih drugih umetnin neprecenljive zgodovinske vrednosti. Foto: EPA
Detektiv Arthur Brand je zaslužen za vrnitev izginulih umetnin v lasti mestne hiše frizijskega kraja Medemblik, obenem pa se podpisuje pod odkritja številnih drugih umetnin neprecenljive zgodovinske vrednosti. Foto: EPA

Tatovi so slike pred mesecem dni ukradli iz mestne hiše v frizijskem mestu Medemblik. Čeprav njihova vrednost ne presega 100.000 evrov, pa predstavljajo umetnine izjemno zgodovinsko vrednost, saj sta med njimi tudi portret Viljema Oranskega in prva upodobitev frizijskega kralja Radboda iz leta 680 n. št., poročajo pri Euronewsu.

Sorodna novica Ukradeno sliko Vincenta van Gogha vrnili pred detektivova vrata

Detektiv Arthur Brand je že leta 2019 zaslovel z odkritjem ukradenega Picassovega portreta Dore Maar, septembra pa se je znova znašel na naslovnicah, ko je bila vrnjena tudi pogrešana van Goghova umetnina z naslovom Spomladanski vrt župnije v Nuenenu.

Podobno kot zadnja so bile tudi slike iz Medemblika detektivu dostavljene pred vrata. Brand je za nizozemske medije povedal, da je gledal nogometno tekmo, ko je nenadoma pozvonil zvonec z najavo dostave. Dostavljavec, ki s krajo ni bil povezan, je detektiva prosil, da mu pomaga raztovoriti paket. Ko ga je ta vprašal, kaj prinaša, se mu je moški zgolj nasmehnil in odgovoril “no, slike iz Medemblika”.

Ukradenih del ni lahko prodati
Brand sklepa, da je bilo dejanje neposredno povezano z nedavnim odkritjem ukradenega van Gogha, saj so se tatovi najverjetneje ustrašili, da jim je policija že na sledi. "Eden od razlogov za vrnitev van Gogha je bil ta, da z njim niso mogli narediti ničesar,” je povedal za časopis the Art Newspaper.

Prodaja ukradenih starin namreč še zdaleč ni lahka, tatovom pa po kraji tako ne preostane veliko možnosti: "Lahko jih zažgeš, kar pa ni dobra ideja, saj dobiš pozneje, ko te ujamejo, višjo zaporno kazen; ali pa jih odvržeš na moj prag," je dodal. "Bolje bi bilo, če bi tatovi ukradli šest koles, saj bi ta lažje preprodali."

Razpisana nagrada ni bila podeljena nikomur
Na medembliški občini so povedali, da so bili ob sporočilu presrečni, vendar pa sta jih njegova nenadnost in skrivnostnost presenetili. "Še posebej smo veseli, da je bila vrnjena slika Radbouda, saj resnično pripada naši občini,” so povedali za The Art Newspaper. Čeprav so za vrnitev ukradenih umetnin razpisali nagrado 10.000 evrov, pa se za to ni javil nihče, vključno z Brandom. "Rekel sem jim, naj mi dajo dober knjižni bon," se je pošalil.

"Indiana Jones sveta umetnosti" je zdaj na lovu za drugimi izginulimi deli, vključno z mojstrovino Fransa Halsa z naslovom Two Laughing Boys in slikami iz bostonskega muzeja Isabelle Stewart Gardner, med katerimi so tudi Vermeer, Manet in Rembrandt, v skupni vrednosti približno 474 milijonov evrov (500 milijonov dolarjev), še poročajo pri Euronewsu.