Vincent van Gogh, Spomladanski vrt župnije v Nuenenu, 1884. Foto: Reuters
Vincent van Gogh, Spomladanski vrt župnije v Nuenenu, 1884. Foto: Reuters

Gre za sliko z naslovom Spomladanski vrt župnije v Nuenenu iz leta 1884, ki so jo na začetku pandemije novega koronavirusa ukradli iz zaprtega Muzeja Singer Laren blizu Amsterdama. Olje na platnu je za tamkajšnjo razstavo posodil muzej Groninger, kjer je delo sicer doma. "Slika je utrpela škodo, vendar je – na prvi pogled – še vedno v dobrem stanju," so sporočili iz muzeja Groninger, od koder sporočajo, da bodo delo v prihodnjih mesecih temeljito pregledali strokovnjaki.

Osumljenca kraje slike so aretirali že leta 2021 in ga obsodili na osem let zapora zaradi tatvine, delo je v kriminalnem podzemlju prehajalo iz enih rok v druge, dokler se ni nekdo odločil, da prekine krog in jo vrne, poroča The Washington Post.

Arthur Brand z vrnjeno sliko. Foto: Reuters
Arthur Brand z vrnjeno sliko. Foto: Reuters

Slika se je vrnila ta ponedeljek, ko jo je nekdo pustil na pragu Arthurja Branda, nizozemskega umetnostnega zgodovinarja in detektiva, znanega tudi kot "Indiana Jonesa sveta umetnosti", ki je sodeloval pri preiskavi z nizozemsko policijo. Brand je takoj poklical direktorja muzeja Groninger Andreasa Blühma, ki je med kosilom dočakal klic, na katerega je čakal zadnja tri leta. "Našli smo sliko," mu je dejal glas na drugi strani.

Brand je sliko pričakoval. Na aplikaciji WhatsApp mu je pred dnevi nekdo napisal sporočilo, da želi vrniti sliko, če ne bo čutil nobenih posledic. "Posvetoval sem se z nizozemsko policijo in od začetka je bilo jasno, da ta človek s krajo ni imela nič. Želel je le vrniti delo, in bili smo za."

"Muzej Groninger je izjemno vesel, da se je delo vrnilo," je povedal direktor muzeja Andreas Blühm. "Slika je integralni del naše zbirke in naše kulturne dediščine in grozno bi bilo, če bi jo za večno izgubili," je dejal. Ob dogodku pa izrazil hvaležnost vsem, ki so prispevali k takšnemu dobremu izidu. "Arthur Brand je v tem primeru odigral ključno vlogo, kar muzej zelo ceni." Mimogrede, to ni bilo prvič, da je Branda pred vrati pričakal pogrešan artefakt – lani so na ta način našli srednjeveški relikviarij iz Francije in tudi nasploh ima za seboj več uspešnih rešenih primerov izginulih dragocenosti.

"Vrnila se je in čez nekaj minut jo bom predal direktorju muzeja, nato pa bom šel na pijačo z vsemi policisti, ki so sodelovali pri vračanju tega čudovitega dela Vincenta van Gogha," je Brand povedal v videu na Instagramu.

Posnetek nadzorne kamere med krajo slike iz Muzeja Singer Laren marca leta 2020. Foto: Reuters
Posnetek nadzorne kamere med krajo slike iz Muzeja Singer Laren marca leta 2020. Foto: Reuters

Vrt iz kraja slikarjevih staršev
Vrnjena slika Vincenta van Gogha spada v umetnikovo zgodnje ustvarjalno obdobje, v katerem prevladuje še mrakobnejši kolorit rjavkastih tonov, ki ga je šele pozneje, ko se je srečal s sijočim Parizom in tamkajšnjim impresionizmom zamenjale barvna shema živih in čistih barv. Kot je spomnil Blühm, je slika nastala v času, ko se je skušal van Gogh izpopolniti v klasični krajini. Gre za podobo Nuenena, kjer so živeli njegovi starši. Prizor, na katerem vidimo črno žensko figuro v vrtu, je v mestu Groningen več kot 120 let. Tja pa je slika prišla, potem ko jo je na začetku 20. stoletja kupil neki univerzitetni profesor. Mestu oz. muzeju je bila podarjena leta 1962.

Sliko so ukradli na van Goghov rojstni dan
Januarja leta 2020 so delo posodili v Laren, kjer je bila vključena v razstavo z naslovom Zrcalo duha. Postavitev je na ogled postavljala približno 70 slik, vendar pa zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ni bila dolgo odprta. Na van Goghov rojstni dan, 30. marca, je v zgodnjih jutranjih urah moški razbil muzejska steklena vrata, snel sliko s stene in z njo pobegnil na motorju. "Če smo iskreni, so bile na razstavi v likovnem pogledu boljše slike, vendar pa niso bile delo van Gogha, ki je zaradi mednarodne prepoznavnosti magično ime za kriminalce," je dejal Evert van Os, vodja Muzeja Singer Laren.

Van Goghovo olje na platnu iz leta 1884 Spomladanski vrt, ki ga ocenjujejo na več milijonov evrov, so leta 2020 ukradli iz muzeja Singer Laren blizu Amsterdama, kamor so ga posodili za razstavo iz muzeja Groninger. Foto: AP
Van Goghovo olje na platnu iz leta 1884 Spomladanski vrt, ki ga ocenjujejo na več milijonov evrov, so leta 2020 ukradli iz muzeja Singer Laren blizu Amsterdama, kamor so ga posodili za razstavo iz muzeja Groninger. Foto: AP

Po navedbah oblasti je krajo slike naročil Peter Roy K., ki je že prestajal zaporno kasen zaradi ločenega primera, povezanega z uvažanjem kokaina, izvedel pa jo je 59-letni Nils M., ki je bil leta 2021 tudi obsojen.

Po Blühmovih besedah slik tako slavnih umetnikov, kot je Vincent van Gogh, ne kradejo zato, da bi jih prodali ali obesili v svoji kleti, ampak kot pogajalsko blago. "Nihče se ne želi dotikati ukradene umetnosti," pa po navedbah Washington Posta pravi Brand. "Vsi, ki so imeli opravka s to sliko, so pristali v zaporu ali pa morajo plačati milijone."