Skulptura Poklon domoljubom, ki jo je izraelski umetnik Achiam ustvaril leta 1963. Foto: Obalne galerije Piran
Skulptura Poklon domoljubom, ki jo je izraelski umetnik Achiam ustvaril leta 1963. Foto: Obalne galerije Piran

Avdio-videovodič Virtualna forma viva je pilotni digitalni projekt, ki je zaživel pod vodstvom v. d. direktorice galerij Mare Ambrožič Verderber.

Do Virtualne Forme vive
lahko dostopate tukaj.

Izbor 21 kamnitih skulptur
S predstavitvijo 21 kamnitih skulptur, ki so tako znotraj kot zunaj parka Forme vive v Seči, Obalne galerije Piran širši javnosti predstavljajo zbirko Forma viva Portorož in ponujajo enostaven dostop do ogleda ožjega izbora stvaritev.

Izbor je pripravila kustosinja in muzejska svetnica Majda Božeglav Japelj, vanj pa je vključila skulpture, ki najbolj reprezentativno povzemajo šest desetletij simpozijskega kiparskega ustvarjanja. Skulpture so označene s QR-kodami, ki se nanašajo na njim namenjenim digitalnim stranem, so sporočili iz Obalnih galerij Piran.

Na ogled so dela naslednjih umetnikov: Achiam, Mirsad Begić, Ljubo de Karina, Makoto Fujiwara, Emir Krajišnik, John Skelton, Graziano Pompili, Jozef Jankovič, Yoshin Ogata, Gorazd Poposki, Teddy Carrasco, Kiar (Bogdan) Meško, René Coutelle, Janez Lenassi, Behnam Akharbin Moghanlou, Donald Porcaro, Marko Zelenko, Boštjan Kavčič, Dragan Poposki – Dada in Erik Lovko.

Pogled na skulpture z vseh zornih kotov
Vodič je sestavljen iz avdio- in videoposnetkov, pri čemer so zvočni opisi na voljo v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Na posnetkih so predstavljene posamezne skulpture, ki si jih je mogoče ogledati z vseh zornih kotov, vključno s ptičjo perspektivo.

Gre za prvo virtualno spletno razstavo na novem spletnem mestu Obalnih galerij Piran. Vodič je zaživel s tehnično podporo piranskega kulturnega centra in multimedijskega muzeja Mediadoma Pyrhani ter s strokovnim sodelovanjem Črta Brajnika, mednarodno uveljavljenega koprskega dokumentarista in mojstra filmske montaže, so še sporočili iz galerij.