Portret z naslovom DHead XLVI je del serije približno 47 del, ki jih je Bowie ustvaril med letoma 1995 in 1997, je za CNN povedal Rob Cowley, predsednik podjetja Cowley Abbott, pod okriljem katerega je potekala dražba. Slike so naslovljene Dead Heads, vsaka izmed njih je označena kot DHead, čemur sledi zaporedna rimska številka.

Akril in računalniški kolaž na platnu
Na hrbtni strani 24 x 19 centimetrov velikega platna je Bowiejev podpis, naslov slike, letnica 1997 ter opis "akril in računalniški kolaž na platnu". Na hrbtni strani je še nalepka londonskega podjetja za okvirjanje slik, ki je po Cowleyjevih besedah okvirjalo slike za Bowieja in nekaj drugih znanih glasbenikov.

Pred dražbo so pričakovali, da bo slika nanesla približno 9000 do 12.000 kanadskih dolarjev (6100 do 8100 evrov), vendar je znesek prvi dan prodaje hitro poskočil nad pričakovanega, končna prodajna cena je nato sčasoma za malo presegla znesek 108.000 kanadskih dolarjev (73.730 evrov).

Slika izbrana brez vedenja o njenem avtorstvu
Cowley je pred dražbo povedal za CNN, da je prejšnja lastnica sliko kupila lani poleti v donacijskem centru na deponiji v South Riverju, ki leži približno tri ure vožnje severno od Toronta. Ni šlo za zbiralko umetniških del, za nakup se je odločila, ker ji je bila slika všeč. "Slika sama ji je padla v oči. Menila je, da gre za zanimivo sliko, preden jo je obrnila in zagledala informacije na zadnji strani," je dejal Cowley. Lastnica je nato novembra stopila v stik s podjetjem Cowley Abbott in začelo se je preverjanje pristnosti umetnine.

Poleg iskanja informacij na spletu so stopili v stik s strokovnjakom Andyjem Petersom, ki od leta 1978 zbira Bowiejeve avtograme. Peterson se je po glasbenikovi smrti leta 2016 posvetil potrjevanju pristnosti njegovih avtogramov, saj se je v naslednjih letih pojavila prava poplava ponaredkov, ki so bili na prodaj.

Neidentificirani portretiranci
"Ko sem prvič videl sliko, sem takoj vedel, za kaj gre," je zapisal Peters za CNN v predprodajo. Dodal je, da se spominja, da je bila slika na prodaj na zdaj ne več delujoči Bowiejevi umetniški spletni strani v zgodnjih letih tega stoletja. "Ni mi bilo treba videti avtograma na hrbtni strani, saj sem preprosto vedel, a je očitno podpis zapečatil dogovor," je sporočil Peters. "Nekaj zmede je bilo, ker je v 55-letni karieri precej spremenil svoj podpis, vendar so v vsakem avtogramu določene nianse, ki jih ponarejevalci ne morejo ponoviti," je še dodal.

Cowley je dejal, da je Bowie slikal prijatelje, družino in druge glasbenike za serijo DHead in ustvaril tudi nekaj avtoportretov, vendar svojih portretirancev ni identificiral.

"V tem primeru je celo spol težko razbrati, saj poleg profila nima nobenih obraznih potez. To je precej presenetljiv portret, vendar je zelo težko natančno reči, za koga bi lahko šlo," je dejal Cowley.

Leta 2018 je dražbena hiša Christie's za 27 tisoč evrov prodala še eno platno iz serije DHead.