Razstavo, ki bo do 4. maja na ogled v Prvem preddverju in Štihovi dvorani Cankarjevega doma, odpirajo drevi ob 17. uri. Pred tem se bo med 11.30 in 16. uro v dvorani Alme Karlin odvila še spremljajoča konferenca.

Foto: KID KIBLA
Foto: KID KIBLA

V Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK so povezani Delavski dom Trbovlje, mariborska KID Kibla in koprska KID Pina. RUK je mreža raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije, ki v tem interdisciplinarnem trikotniku zadnja tri leta razvija inovativne produkte in storitve za mehko in humano tehnologijo prihodnosti.

Pregled triletnega delovanja Mreže RUK
Po teh "treh letih interdisciplinarnega ustvarjanja, povezovanja različnih deležnikov in premikanja mej na področjih tehnologij razširjene resničnosti, robotike in umetne inteligence, digitalizacije in digitizacije kulturne dediščine ter ekologije in trajnostnega razvoja, bomo predstavili inovativne in vizionarske pilotne projekte, produkte, umetniška dela, festivale in izobraževalne programe," piše v napovedi.

Vpeljava novih tehnologij v temeljne postulate današnje družbe
Trojico panelov na konferenci (Umetnost in narava, Virtualizacija kulturne dediščine ter Prihodnost projektov) bodo moderirali vodje organizacij, povezanih v Mrežo RUK: predsednik Pine Borut Jerman, predsednik Kible Peter Tomaž Dobrila in direktorica DDT-ja Špela Pavli Perko, ki je tudi vodja mreže. Prek predstavljenih projektov bodo povezali in predstavili več ustvarjalnih področij, metodoloških pristopov in produkcijskih kontekstov, v okviru katerih skušajo nove tehnologije vpeljati v temeljne postulate sodobne družbe tega stoletja po načelu humanizacije tehnologije.

Na razstavi sodelujejo: Laibach, Maša Jazbec, Varvara & Mar (Varvara Guljajeva in Mar Canet), Neo C. Chung in Diana Bohucka, Simon Whetham, Alice Daeun Kim, Tanja Vujinović, Valerie Wolf Gang, Vojtěch Radakulan, Robertina Šebjanič/Sofia Crespo/Feileacan McCormick, Maja Smrekar in Jonas Jørgensen, Brad Downey, Boštjan Čadež – Fšk, Mauricio Valdés San Emeterio, Marko Vivoda in Gjorgji Despodov, Joao Pedro Oliveira, Tamara Lašič Jurković, Matevž Kolenc in Gašper Torkar.