Foto: ZDSLU
Foto: ZDSLU

"Zanimivo se mi je zdelo, da je večina prijavljenih umetniških del slikarskih. Velika platna, veliki formati. Zelo pozdravljam, da so mladi dovolj samozavestni, da se lotijo takšnih projektov," je za Televizijo Slovenija povedala kustosinja razstave Doroteja Kotnik.

Razstava, ki so jo naslovili Svežina in moč umetnosti: Odsevi družbe, predstavlja dela generacije, ki še ni dopolnila 35 let. S projektom želijo perspektivnim umetnikom ponuditi možnost razstavljanja, promocije in mreženja.

Na razpis Mladi 2024 se je letos prijavilo 52 umetnic in umetnikov, kustosinja jih je izbrala 28. To so: Renato Arnejčič, Bernarda Nibera Conič, Lea Culetto, Domen Dimovski, Nika Gregorič, Đejmi Hadrović, Tilen Hebar, Lara Ješe, Natalija Juhart Brglez, Ana Kavčnik Jamnik, Milan Ketiš, Alja Košar, Janja Kosi, Klara Kracina, Blažka Križan, Miha Majes, Tamara Mihalič, Polona Pečan, Valentin Radulović, Marko Šajn, Žiga Sever, Jernej Šimec, Monika Slemc Klavžar, Meta Šolar, Tara Kek, Blaž Rojs, Jurij Hartman in Tinkara Nemec Herkess.

Med izbranimi umetniki so nekateri že razmeroma profilirani, drugi šele stopajo na svojo pot, vsem pa sta skupni izvirnost likovnega izraza in sporočilnost samega umetniškega dela, ki se prepletata s kritiko družbe, medčloveškimi odnosi, sodobno tehnologijo, odnosom do narave in navsezadnje odnosom do nas samih in problematike iskanja lastnega jaza, sporočajo.

Razstava mladih umetnic in umetnikov v Galeriji ZDSLU

"Pogosto slišimo izgovorjen rek "na mladih svet stoji", a se kaj hitro zavemo, da tega slogana kot družba še nismo ponotranjili. Menim, da je družbena kritika v umetniških delih mlajše generacije umetnikov še kako pomembna, ni nujno, da je opazna na prvo žogo, velikokrat je lahko subtilno zapakirana v vizualno sporočilo umetniškega dela. Zakaj je pomembno sporočilo, ki nam ga delijo umetniki mlajše generacije; zato, ker postavijo ogledalo naši družbi in nam samim. Menim, da so umetniki redka in ogrožena vrsta, še kako vredna ohranjanja, saj so senzibilni do aktualnega dogajanja v naši sodobni družbi, ki jim ga uspe vključiti v svoja umetniška dela. Pravzaprav nam prek vizualnih sporočil, včasih izčiščenih form, ponujajo intimen del sebe," je ob razstavi zapisala Doroteja Kotnik.

Po njenih besedah so mladi izrazili svoja prepričanja, vrednote, želje po spremembi in ustvarjanju boljše zavedne družbe. "Z razstavo smo jim dali priložnost, da so predstavili lastne ideje v izjemnih umetniških delih, ki poudarjajo vidike sodobne družbe, hkrati pa nam s svojimi umetniškimi deli vlivajo upanje v boljšo prihodnost. Svež veter umetnosti mladih avtorjev nudi vizijo po spremembah, saj s kolektivnim optimizmom lahko premikamo meje," sklene.

Razstava bo v Galeriji ZDSLU in Videogaleriji KLET na ogled do 8. junija.