Postavitev nosi naslov Žival sem, ujeta v tvoj vroč beton. Umetnica z vpeljavo največkrat dvoumnih – kdaj tudi humornih naslovov – posameznih del in razstave avtorica gledalcu omogoča svobodnejše branje s pomočjo popkulturnih konotacij, ki v sebi nosijo dobršno mero ironije in hudomušnosti izraza nasproti bolj angažirani vsebini.

Narativna ikonografija slikarkinih del
Tina Dobrajc z domiselno vpeljavo angažirane vsebine slikarska dela nadgradi ter jih s pomočjo narativne ikonografije odpre za razmislek, sintezo tradicije, sodobnosti in upora. Vse našteto dodatno poudarijo elementi, kot so vezenine, besede, filmsko umeščeni podnapisi, umetne rože in drugi.

V svojih slikarskih delih raziskuje in meša različne vzorce vzhodnoevropske tradicije oblačenja, ki brez razlike sooblikujejo in označujejo položaj ženske v družbi ter narekujejo meje svobodi. Tako združuje tradicionalno, folklorno s sodobnim in aktualnim. Ne gre zanemariti tega, da podoba ženske v tradicionalni narodni noši na njenem telesu nosi sporočilo o povezanosti nacije in ženske kot simbola njene samoreprodukcije.

Razstava Tine Dobrajc

Folklorni detajli iz predalpskega hribovja
Ženske, upodobljene v delih Tine Dobrajc, nosijo pokrivala na dovolj drugačen način, da ustvarjajo ravno prav občutljivo in pretanjeno zarezo v prevladujočo etnocentristično, patriarhalno ter heteronormativno ideologijo.

Neokonzervativizem v liberalni družbi, ki prisega na statičnost, tradicija nasproti napredku, hierarhija in nadzor je nekaj izmed kontekstov v središču ustvarjanja umetnice, ki v svojih delih za predloge pogosto jemlje folklorne detajle iz svojega neposrednega okolja, predalpskega hribovja, in jih – podobno kot popularna kultura in množični mediji – predela v eklektične alegorije družbenega vsakdana, so zapisali v napovedi razstave.

Leta 1984 v Kranju rojena Tina Dobrajc je končala magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Poleg slikarstva ustvarja tudi na področju knjižne ilustracije in gledališke scenografije. Živi in dela v Škofji Loki ter redno razstavlja doma in v tujini. Za svoje delo je prejela več priznanj in nagrad.

Razstava, ki jo bodo v Galeriji Kresija odprli drevi ob 19. uri, bo na ogled do 1. septembra.