Vizualno umetnost prvega turškega pisatelja, ki je doslej prejel to prestižno literarno priznanje, predstavljajo v münchenskem muzeju Lenbachhaus. Lani je bila razstava na ogled v Dresdnu, konec leta pa se bo preselila še v Prago.

Orhan Pamuk, Prazna hiša. © Orhan Pamuk
Orhan Pamuk, Prazna hiša. © Orhan Pamuk

V 40 vitrinah so med drugim na ogled vsakodnevni predmeti kot tudi pisateljevi osebni predmeti. Gre za replike iz njegovega Muzeja nedolžnosti v Carigradu, ki je nastal na podlagi Pamukovega istoimenskega romana. Kot je dejal Pamuk sam, je izbral tista dela, ki so mu všeč in se mu zdijo.

Razstavljeni predmeti ilustrirajo predvsem Pamukov roman o tragični ljubezenski zgodbi med tovarnarjevim sinom Kemalom in njegovo lepo sestrično Füsun, obenem pa odsevajo tudi vsakdanje življenje v Carigradu od 50. letih 20. stoletja do preloma tisočletja.

Orhan Pamuk, Razkačeno in zlomljeno srce nikomur ne koristi. © Orhan Pamuk
Orhan Pamuk, Razkačeno in zlomljeno srce nikomur ne koristi. © Orhan Pamuk

Gre za tridimenzionalne kolaže, ki ponazarjajo povsem samosvoj svet, so kot komore čudes iz podzavestnih sfer. Münchenska postavitev je dopolnjena z dodatnimi vitrinami, ki se nanašajo posebej na Lenbachhaus in njegovo umetniško zbirko.

Poleg tega razstava, ki bo na ogled do 13. oktobra, vsebuje tudi izbor Pamukovih slik, risb, skicirk, zabeležk in fotografij. Pamuk se na razstavi predstavlja kot avtor, fotograf, ilustrator, kustos, ustanovitelj muzeja in pomemben politični glas našega časa.

Orhan Pamuk, Ganglien. © Orhan Pamuk
Orhan Pamuk, Ganglien. © Orhan Pamuk

Čeprav je Pamuk znan predvsem kot pisatelj – in kot prvi turški avtor, ki je dobil Nobelovo nagrado za književnost, je še veliko več od tega, je ob tem povedal direktor muzeja in sokurator razstave Matthias Mühling. Razstavo so odprli 17 maja in bo na ogled do 13. oktobra.