Zvočna instalacija je nastala v produkciji Zavoda Cona. Foto: Boštjan Perovšek
Zvočna instalacija je nastala v produkciji Zavoda Cona. Foto: Boštjan Perovšek

Osemkanalna zvočna instalacija, naslovljena Zvočna prepletanja, je v okviru platforme za sodobno raziskovalno umetnost konS postavljena v Rastlinjaku Tivoli.

Posebno mesto v Zvočnih prepletanjih imajo pajkove mreže. Razstavljene so mreže dveh pajkovk vrste navadni križevec (Araneus diadematus). Pajkovki sta v razstavnem prostoru v galeriji Steklenik prisotni tudi na posebej oblikovani konstrukciji, ki sta osrednji del instalacije.

Opazovalec centrov moči in kontrole
"Pajkove mreže na simbolni ravni predstavljajo mrežo človekovega medsebojnega komuniciranja na vseh ravneh. Vendar mreža ni le dobrohotni pomočnik, temveč tudi opazovalec centrov moči in kontrole," Perovškove besede povzemajo pri platformi konS. To je prvo umetniško delo platforme konS, izbrano kot odgovor na vabilo za prijavo projektov, ki so ga objavili pred slabim letom dni.

Pri platformi so zapisali še, da vibracij, ki jih pajki oddajajo in sprejemajo prek mreže, človeško uho ne zazna, a razstava odstira prav ta nevidni zvočni svet. Kompozicijo sestavljajo neobdelani zvoki aktivnosti žuželk in pajkov, ki so naknadno elektronsko obdelani.

V torek bo raziskovalno-umetniški zvočni sprehod iskanja pajkovih mrež vodil Roland Mühlethaler, ki bo udeležence spodbudil, da najdejo in opazujejo lokalne pajke in njihove mreže. Del sprehoda bodo tudi strokovna razlaga in raznovrstne pripovedi Rolanda Mühlethalerja, ki bo udeležence naučil, kako naj s preprostimi orodji, kot so glasbene vilice, zvabijo pajke iz njihovih mrež.

Medvrstni dialog s pajki
Pajkove mreže bo tako mogoče geografsko označiti z aplikacijo Arachnomancy, ki so jo v Berlinu razvili umetnik Tomas Saraceno in njegova studijska ekipa. Z njo želijo vzpostaviti medvrstni dialog s pajki.

"Ugotovitve, zbrane med raziskovalno-umetniškim zvočnim sprehodom, bodo prispevale k skupnemu zemljevidu Arachnomancy, ki se bori tudi proti omejevanju širjenja pajkovih mrež ter posledičnemu upadanju in izumiranju njihovih raznolikosti," so še zapisali pri Konsu.

Razstava je na ogled do 6. novembra.