Domačini se počutijo varne, lastniki kampov ob Kolpi menijo, da prebežniki ne bodo vplivali na turistični obisk. Foto: BoBo
Domačini se počutijo varne, lastniki kampov ob Kolpi menijo, da prebežniki ne bodo vplivali na turistični obisk. Foto: BoBo

V zadnjem tednu je v Belo krajino nezakonito vstopilo 29 tujcev, pretekli konec tedna le dva. Policisti so po opravljenih postopkih vse vrnili na Hrvaško. In prav to je morda eden izmed vzrokov za manjši naval prebežnikov čez mejno reko Kolpo.

Med tistimi, ki se je v preteklih mesecih večkrat srečal z njimi je Boris Grabrijan, ki negativnih izkušenj pri tem nima: "Ljudje niso nikoli delali težav, očitno je bilo, da želijo, da so opaženi. Tu in tam se je zgodilo, da je kdo prosil za hrano ali za oblačila v mrzlih dneh."

Na novomeški policijski upravi so potrdili, da prebežniki niso nasilni in da niso izvrševali kaznivih dejanj, vendar pa ljudi opozarjajo, naj jih ne vabijo v svoje domove. Zaradi prebežnikov turistična sezona ob Kolpi ne bi smela biti ogrožena. Pretekli konec tedna so bila kopališča polna, tudi Pri starem podu v Adlešičih, je povedala vodja šotorišča Tončka Jankovič. "Ni bilo nobenega strahu pred tem, da bi jih presenetil kakšen migrant. Ne vidim razloga, da bi bilo to poletje kako drugače ob Kolpi," meni.

Boštjan iz Ljubljane ima v Beli krajini počitniško hiško in pravi, da bo ob lepem vremenu sezono vsak dan preživel ob Kolpi. "Moti me le ta ograja," dodaja.

S panelno ograjo so ograjena vsa kopališča in kampi v Beli krajini, vendar pa je med policijo in lastniki dogovorjen poseben režim, ki ne vpliva na turistično dejavnost.