Nesreča v Melaminu se je zgodila zaradi človeške napake pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo. Eksplozija je bila zelo močna, na sosednjih stavbah je odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše pa so bila razbita okna. Foto: Občina Kočevje/Mitja Ofak
Nesreča v Melaminu se je zgodila zaradi človeške napake pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo. Eksplozija je bila zelo močna, na sosednjih stavbah je odpadel omet, na bližnjem zdravstvenem domu in domu za starejše pa so bila razbita okna. Foto: Občina Kočevje/Mitja Ofak

"Ta nesreča je za nas velika travma in nas bo verjetno spremljala še dolgo. Za dan žalovanja smo se odločili iz dveh razlogov, prvič zato, da izkažemo pieteto do tistih, ki so izgubili svoje najbližje, ter da se zahvalimo tistim, ki so reševali, da se ni zgodilo še kaj bolj tragičnega," je v Odmevih povedal župan Kočevja Vladimir Prebilič in dodal, da s tem dnem v mestu končujejo obdobje žalovanja. Po njegovih besedah je zdaj pred njimi težji del izgradnje ponovnega zaupanja meščanov in sanacije podjetja.

"Odstranjujejo se kemikalije, sledi odstranitev cistern, ki so ostale, za zdaj gre za to, da se območje naredi čim bolj nevtralno. Nekateri deli podjetja so še v dobri kondiciji, trudijo se, da bi v tistih delih, ki niso bili v nesreči, čim prej začela delovati proizvodnja in s tem delovna mesta," je pojasnil župan in dodal, da bi v neprizadetem delu podjetja lahko že kmalu steklo delo, v kemijskem delu podjetja, ki je bilo uničeno v nesreči, pa še dolgo ne. Župan si želi, da bi pri obsežni sanaciji in rekonstrukciji v podjetju dobili tudi čim večjo podporo nove vlade, ki prihaja na oblast.

Vabljeni k ogledu celotnega pogovora v videu spodaj …

Pogovor z županom ob dnevu žalovanja v Kočevju

Največja nesreča v Sloveniji

"V četrtek, 12. maja 2022, ob 8.37 se je v Kočevju zgodila največja tehnološka nesreča v Sloveniji od njenega obstoja. Eksplozija v podjetju Melamin je zahtevala življenja šestih ljudi, več ranjenih, povzročila milijonsko škodo ter za seboj poleg razdejanja pustila globoko travmo v vseh v občini," je ob napovedi dneva žalovanja sporočil kočevski župan Prebilič.

"Zaradi spoštovanja do tistih, ki so izgubili najdražje, in vseh, ki so z nesebično pomočjo preprečili še slabši izid nesreče, sem se odločil za dan žalovanja v naši občini, ki ga bodo zaznamovale sirene v našem mestu ob trenutku nesreče," je napovedal. Vse zastave v občini Kočevje so se spustile na polovico droga, župan pa je občanke in občane pozval, naj ob zvoku siren za minuto ustavijo delo in dejavnosti ter se tiho spomnijo tragičnega trenutka.

Župan Kočevja je sicer takoj po nesreči napovedal povrnitev škode prebivalcem, ki je nastala na širšem območju ob podjetju, kar je potrdil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič. Po besedah župana Prebiliča bodo obravnavali vso škodo, ki je nastala prebivalcem v širšem pasu okoli podjetja, tako na objektih kot avtomobilih. Uprava družbe Melamin je pred tednom dni nadzornike seznanila tudi s škodo na podjetju, ki jo ocenjuje na približno 36 milijonov evrov.

Melamin je po nesreči obiskalo tudi več politikov. Med drugim tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pri iskanju rešitev napovedal državno pomoč, in predsednica novega sklica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Napovedala je, da bo skladno s svojimi pristojnostmi in po svojih močeh skušala vplivati, da bo podjetje čim prej dobilo denarno pomoč.