Socialni center Vrtojba še oktobra lani. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Socialni center Vrtojba še oktobra lani. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

Starejšim od 65 let bodo v domu nudili osnovno in socialno oskrbo ter zdravstveno varstvo 24 ur na dan. "Dom je rezultat predanega dela in izrednega sodelovanja, ki bo našim oskrbovancem omogočal najboljše pogoje za kakovostno bivanje v prijetnem podeželskem okolju naselja Vrtojba. Oskrbovanci bodo nastanjeni v šestih bivalnih enotah, ki štejejo od 12 do 19 stanovalk in stanovalcev, ter petih enotah demence, ki štejejo po 12 stanovalk in stanovalcev," je ob robu današnje slovesnosti povedala direktorica doma Irena Leban.

Vsaka teh enot oziroma gospodinjskih skupin ima eno- in dvoposteljne sobe, ki so razporejene okrog velikih bivalnih kuhinj. Dvoposteljnih sob je 50, enoposteljnih pa 51. Sobe imajo v pritličju izhod na vrt, v nadstropjih pa na velike zunanje terase. Prav tako imajo skoraj vse sobe izhode na večje balkone in terase. Vse sobe so po velikosti in opremi nadstandardne, z lastno kopalnico.

Stanovalce bodo sprejemali postopoma

Trenutno v domu starejših občanov v Vrtojbi že sprejemajo vloge zainteresiranih. Nekaj prvih stanovalcev bodo sprejeli v kratkem, nato pa nadaljevali jeseni, ko naj bi se dom po besedah direktorice tudi napolnil. "Zanimanje je zelo veliko, mogoče je nekaj strahu, saj nihče ne želi biti prvi. Prijavljajo se predvsem starostniki iz lokalnega okolja," je povedala.

Tudi zaposlovali bodo skladno s polnjenjem doma. Skupno naj bi v domu zaposlili 84 ljudi različnih poklicev, trenutno pa jih že dela približno 30, je povedala vodja zdravstvene nege Maja Pangos. Kljub zaostrenim razmeram na trgu dela za zdaj niso imeli težav pri iskanju in zaposlovanju medicinskega in negovalnega kadra.

Vrednosti investicije direktor podjetja Dom upravljanje iz Maribora Rok Cajzek ni želel razkriti. So pa pridobili koncesijo pristojnega ministrstva, zato bodo za oskrbovanje pogoji enaki kot v javnih zavodih, je še poudaril.

Prisotne je na današnji prireditvi nagovoril tudi župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk, ki se je dolga leta trudil, da bi zapolnili nepremičnino, v kateri je Dom starejših občanov Vrtojba. Verjame, da bodo tako zaposleni kot tudi oskrbovanci in preostali uporabniki doma dobro sprejeti v lokalnem okolju.

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi državni sekretar ministrstva za solidarno prihodnost Luka Omladič.

Odprtje doma za ostarele v Vrtojbi