Vrh Eda centra v Novi Gorici. Foto: BoBo
Vrh Eda centra v Novi Gorici. Foto: BoBo

Na jutrišnji dražbi bo šestnajst še nedokončanih stanovanj, enajst parkirnih mest in osem parkirnih boksov. Izklicne cene bodo na ravni likvidacijskih, kar pomeni, da se bodo ob tokratni morebitni neuspešni prodaji težko še kaj znižale. Gibljejo se med 94 in 195 tisoč evri. Stanovanja merijo od 65 do 190 kvadratnih metrov, vendar bo moral pred vselitvijo vanje kupec še dodatno vložiti vsaj 300 do 400 evrov na kvadratni meter.

Eda – letela visoko, padla nizko
Eda center je z 62 metri najvišja stavba v Novi Gorici. Ime je dobila po prvem slovenskem letalcu Edvardu Rusjanu. Prav danes (6. julij) mineva 131 let od rojstva tega prvega slovenskega Ikarusa. Načrti investitorja, Euroinvesta, so bili ob izgradnji Ede res visokoleteči, vendar so s stečajem leta 2015 strmoglavili. Dominantna stolpnica sredi mesta večinoma sameva, je kot hiša duhov … Stavba ima pet etaž pod zemljo in petnajst nadstropij. Euroinvest jo je po dolgih zapletih z zemljiščem začel graditi leta 2008. 40 milijonov evrov vredno naložbo so zaključili leta 2011. Kmalu po odprtju Eda centra je Euroinvest zašel v težave. Do leta 2014 je bilo prodanih ali oddanih le polovica stanovanj, poslovni prostori v osmih nadstropjih pa sploh ne. Euroinvest je pred dvema letoma pristal v stečaju, dobrih 22 milijonov terjatev je bilo leta 2014 prenesenih na Družbo za upravljanje terjatev bank, na DUTB.

V Edi prva tašča ZDA?
Eno celo nadstropje Eda centra zavzema novogoriški Center za socialno delo, v prvem nadstropju ima nekaj prostorov Evropska pravna fakulteta. V stolpnico naj bi se preselila tudi novogoriška davčna uprava, vendar do dogovora (še) ni prišlo. Od štiridesetih je zdaj prodana ali oddana dobra polovica stanovanj. Precej je bilo govoric, da naj bi eno od luksuznih stanovanj kupila tudi Andrea Massi in Tina Maze, vendar sta to zanikala. "Investitor si je na ta način naredil dobro reklamo, nama pa škodo," je ob teh govoricah dejal Massi. Eda je očitno magnet za različne govorice – tako se je po Novi Gorici kar nekaj časa šepetalo, da je eno od stanovanj na vrhu kupila mama ameriške prve dame, Amalija Knavs. Prva tašča ZDA naj bi se odločila za nakup trisobnega 98,7 kvadratnega metra velikega stanovanja z 12,5 kvadratnega metra veliko odprto ložo in velikimi steklenimi površinami v bivalnih in spalnih prostorih. Po besedah nekaterih stanovalcev v Edi naj bi Amalija Knavs to stanovanje že prodala naprej.

Dolgovi Euroinvesta
Megalomanski projekt Euroinevsta so financirale državne banke – predvsem NKBM in SID banka. Zdaj so dolgovi preneseni na DUTB. Euroinvest oziroma njegov direktor Radoš Pavlovič sta ostala dolžna najmanj 5,5 milijona evrov tudi svojim dobaviteljem, med drugimi podjetjem Elcom, Petrič in X storitve. Eda center pa ni edini propadli projekt Euroinvesta. Leta 2008, ko so še gradili Eda center, so se pojavili tudi kot rešitelji ATC Kanina. S svežim denarjem v višini dva milijona evrov so postali 38-odstotni lastnik te bovške družbe. Pavlovič je zatem vložil še dober milijon evrov v kapital ATC-ja Kanin, vendar je – kot vemo - bovška družba zatem po dolgi agoniji končala v stečaju. Euroinvestu v stečaju – poleg Ede – sicer ostajajo še zemljišča, nepremičnine in stavbne pravice na Lokvah in v Bovcu.

23. avgusta dražba v Ljubljani
Jutri ob 13.30 bo stečajna upraviteljica družbe Euroinvest, Branka Remškar, torej poskušala prodati šestnajst nedokončanih stanovanj v Edi, 23. avgusta pa bo v Ljubljani javna dražba za trgovsko-storitvene prostore v osmih nadstropjih in pritličju stolpnice. Nepremičnine bodo prodajali v več sklopih. V prvem sklopu bo kupcem na voljo manjše skladišče in osem trgovsko-storitvenih lokalov. Med njimi je največji velik 540 kvadratnih metrov, izklicna cena zanj pa bo 482 tisoč evrov. Med večjimi zalogaji je še konferenčni center, velik 600 kvadratnih metrov, izklicna cena zanj bo 523 tisoč evrov. Restavracija in kavarna v pritličju in prvem nadstropju, ki sta nekaj časa samevali, zdaj pa imata najemnika, se bosta prodajali po izklicni ceni 980 tisoč evrov. Za pisarniške prostore v več nadstropjih bo izklicna cena 8,2 milijona evrov.

Mojca Dumančič, RTV Slovenija