Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Delavci tolminske Komunale so za silo odstranili ostanke podora, cesta pa uradno ostaja do preklica zaprta. Mogoč je prehod le za pešce oziroma intervencijska vozila, saj bodo šele geolog in strokovnjaki za višinska dela ocenili možnosti sanacije podora.

Cesta v vasico Čadrg je ozka in strma, kamenje na cesti je pogost pojav, tako velikega podora pa še ni bilo. Še zmeraj namreč grozi nad cesto skalovje, od katerega se je del odkrušil in odnesel polovico ceste.

"Vsaj na kritičnih točkah ob cesti bi bilo dobro namestiti lovilne mreže," pravi domačin Jani Kutin. Župan Občine Tolmin Alen Červ je pojasnil, da pride v ponedeljek na ogled ekipa geologov in izvajalcev za višinska dela, "da preverijo skalno gmoto in kaj to pomeni z vidika tveganja".

Oživljanje vasi Čadrg lahko štejemo za vzorčni primer – konec osemdesetih let je v vasi stalno živelo le še sedemnajst prebivalcev, danes jih je okoli petdeset, a osnova za življenje je varna cesta v dolino, do šole in delovnih mest. Sanacija odloma bo vsekakor zahtevna tako časovno kot finančno za občinski proračun.

Skalni podor odnesel cesto iz Tolmina v Čadrg