Briški župan Franc Mužič funkcijo opravlja že od leta 1994 in je tako župan z najdaljšim mandatom v zgodovini samostojne Slovenije. Ob lanski vnovični izvolitvi je napovedal, da bo to njegov zadnji mandat. Foto: Občina Brda
Briški župan Franc Mužič funkcijo opravlja že od leta 1994 in je tako župan z najdaljšim mandatom v zgodovini samostojne Slovenije. Ob lanski vnovični izvolitvi je napovedal, da bo to njegov zadnji mandat. Foto: Občina Brda

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v začetku leta 2022 na lastno pobudo uvedla postopek v zvezi z ravnanjem župana Občine Brda Franca Mužiča zaradi suma kršitve integritete uradne osebe zaradi vplivanja na postopek imenovanja poslovodne osebe javnega zavoda. Mužič je za zastopanje v postopku pooblastil odvetniško pisarno, ki je v istem času opravljala storitve za občino Brda. S tem je župan Mužič po mnenju KPK-ja ravnal v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo poslovodne osebe, kar predstavlja kršitev integritete.

Mužič je zoper ugotovitve KPK-ja sprožil upravni spor, komisija pa je pretekli teden prejela sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije, ki je tožbo zavrnilo in v celoti potrdilo odločitev Komisije – tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu. S tem so ugotovitve postale pravnomočne, so na KPK-ju zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Večni župan Občine Brda Franc Mužič dobil še svoj zadnji mandat

Komisija se je sicer že leta 2012 v načelnem mnenju opredelila, da ravnanje odgovorne osebe subjekta javnega sektorja, ki zasebno pooblasti odvetnika, odvetniško pisarno ali odvetniško družbo, ki v istem času opravlja storitve za ta subjekt javnega sektorja, predstavlja realno korupcijsko tveganje oziroma tveganje za nastanek nasprotja interesov in je zato v nasprotju s pričakovano integriteto funkcije ali službe. Takšno stališče je pozneje zavzela tudi sodna praksa, so dodali v komisiji.

"Župan Mužič bi lahko svojo skrb za zakonitost in transparentnost postopka preprosto pokazal na način, da bi za pravno zastopanje pred Komisijo v zadevi, ki izvira iz opravljanja njegove funkcije kot župana najel drugega odvetnika, in ne odvetniške pisarne, ki je že zastopala občino," so pojasnili na komisiji in poudarili, da se od župana kot funkcionarja pričakuje posebno skrbnost, da z integritetnim, odgovornim in transparentnim ravnanjem predstavlja dober zgled pri odpravljanju korupcijskih tveganj in pri krepitvi integritete javnega sektorja.

Župan pod drobnogledom zaradi podpore kandidatu za ravnatelja

Odvetniška pisarna je sicer briškega župana zastopala zaradi suma kršitve integritete uradne osebe zaradi vplivanja na postopek imenovanja poslovodne osebe javnega zavoda. KPK je pod drobnogled vzel Mužičevo ravnanje, ki je 19. maja 2021 posredoval dopis svetu Osnovne šole Alojza Gradnika Dobrovo, v katerem je izrazil podporo določenemu kandidatu za ravnatelja. To je storil, čeprav je občinski svet briške občine dan prej podal negativno mnenje vsem prijavljenim kandidatom.

Mužič je v komentarju zapisal, da je v tožbi predstavil svoje argumente, za katerimi stoji še danes. "Podrobno sodbe ne mislim komentirati," je dodal.