Solkanskemu radiču zaradi njegove oblike pravijo tudi goriška vrtnica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Solkanskemu radiču zaradi njegove oblike pravijo tudi goriška vrtnica. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Središče pridelave radiča, ki mu pravijo tudi goriški radič, sukenski regut ali zaradi njegove oblike kar goriška vrtnica, je v Solkanu. Pridelovalcev je le še okoli 10, je na nedavni okrogli mizi o gastronomskem potencialu goriškega radiča povedal pridelovalec Boštjan Koršič. Tudi pridelanih količin ni prav veliko. Letno ga na kmetiji Zdoravi, s katere prihaja Koršič, pridelajo okrog 200 kilogramov. Še vedno pa večino solkanskega radiča pridelajo na poljih okrog Gorice na italijanski strani meje.

 Pridelovalcev solkanskega radiča je le še okoli deset. Foto: Radio Koper/primorski dnevnik
Pridelovalcev solkanskega radiča je le še okoli deset. Foto: Radio Koper/primorski dnevnik

Cena za kilogram solkanskega radiča se letos giblje okrog 13 evrov. To je več kot polovico manj, kot zanj iztržijo v Italiji ali na tržnici v Ljubljani. Težava je tudi ta, da tam pod tem imenom prodajajo radič, ki ni zrasel na goriških poljih. Zato v novogoriški turistični zvezi razmišljajo, da bi solkanski radič in njegovo pridelavo ustrezno zaščitili. To bi morali narediti na ravni lokalne skupnosti, pri čemer bi morali razmisliti tudi o možnosti čezmejne zaščite skupaj z Gorico.

Solkanski je sladek, drugi pa grenki

Ena redkih pridelovalk iz Solkana je povedala, da "je pravi solkanski radič sladek, vsi drugi pa so grenki". Prav zato je poleg solate in preostalih jedi primeren tudi za pripravo sladic. Iz njega izdelujejo celo marmelado, je povedala Patricija Furlan iz gostilne Furlan v Braniku.

V turistični zvezi TIC Nova Gorica so skupaj s pridelovalci radiča njegovo pridelavo začeli oživljati pred 10 leti, od leta 2017 pa jedi iz njega ponujajo pod blagovno znamko GoGourmet. Vsako zimo v gostilnah na Goriškem pripravijo Dneve goriškega radiča. Letos v akciji sodeluje devet gostincev, ki jim pridelovalci prodajo tudi večino svojega pridelka.