V središču Raven se je zbrala več kot 500-glava množica delavcev, ki jim je dovolj čakanja in praznih obljub. Foto: TV Slovenija/Katja Gole
V središču Raven se je zbrala več kot 500-glava množica delavcev, ki jim je dovolj čakanja in praznih obljub. Foto: TV Slovenija/Katja Gole
"Oči so danes uprte v Koroško," je dejala predsednica SKEI-a in ZSSS-ja Lidija Jerkič. Foto: BoBo
Delodajalci že čakajo na novo gospodarsko krizo, menijo številni delavci. Foto: TV Slovenija/Katja Gole

Na protestnem shodu so se zbrali delavci iz koroških podjetij iz vse regije, v podporo pa so prišli tudi Velenjčani, Zasavci in drugi. Med delavci je mogoče slišati ogorčena mnenja, da namesto da bi v ugodni gospodarski situaciji delodajalci povišali plače, ti držijo plače na minimumu in "čakajo novo gospodarsko krizo". Višje plače so obljubljali že pred dvema letoma, a se do danes ni še nič premaknilo, je s shoda sporočila koroška dopisnica Televizije Slovenija Katja Gole. Na plačilnih listah navzočih Cablexovih delavk je mogoče videti, da imajo približno 620 evrov neto plače, je še dodala.

Na shodu želijo organizatorji opozoriti na, kot so navedli v vabilu, "ignoranco večine delodajalcev na Koroškem" glede zahtev delavcev, ki se nanašajo na več podjetij. Razmere na trgu dela na Koroškem so v zadnjih letih več kot dobre, delodajalci pa se v veliki meri spopadajo z občutnim pomanjkanjem delovne sile, navajajo. Trenutno po nekaterih ocenah na Koroškem primanjkuje več tisoč delavcev, kje je torej težava? Predstavniki koroške regijske organizacije Sindikata kovinske in elektro industrije Slovenije (SKEI) so organizirali shod, ki je po letu 1991 na Koroškem njihov prvi.

Udeleženci shoda so z glasnim aplavzom podprli zahteve sindikata, ki jih je zbranim prebral predsednik koroške regijske organizacije SKEI-a Vili Novak. Zahtevajo višje osnovne plače za delavce, pri čemer naj se te izenačijo ali približajo minimalni plači. Hočejo tudi ustrezno finančno stimuliranje zaposlenih, ne le posameznikov, vključno z izplačilom božičnice. Zahtevajo tudi razumljive plačilne sisteme in višja denarna nadomestila za delo v težkih pogojih. Ob vsem tem pa zahtevajo še perspektivna in finančno privlačna delovna mesta za mlade s poudarkom na poklicih, ki so ključnega pomena za obstoj podjetij v pokrajini, je poudaril Novak.

Mogoče so tudi stavke
"Oči so danes uprte v Koroško," pa je zbranim dejala predsednica SKEI-a in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič. "Današnji shod je poziv na pogajanja v podjetjih, kjer so plače nizke," je dejala in opozorila, da v zadnjih nekaj letih prave pripravljenosti za pogajanja ni ne v delodajalskih organizacijah ne v podjetjih. Razlog za to vidi tudi v premajhnem pritisku delavcev. Tako Jerkičeva verjame, da bo današnji shod na Ravnah spodbuda tudi za morebitne proteste v drugih regijah.

Če bo potrebno, se bo pritisk na delodajalce stopnjeval, mogoče so tudi napovedi stavke, so opozorili na shodu. Predsednik koroške organizacije SKEI pa je napovedal, da bodo v podjetjih, kjer se bo ob koncu leta še naprej izplačevala minimalna plača, takoj organizirali stavko.

Shoda v središču Raven se niso udeležili le zaposleni v družbah na območju nekdanje ravenske železarne, ampak tudi zaposleni iz podjetij od drugod, med drugim tudi z Jesenic in iz Velenja. Shod so z udeležbo podprli tudi predstavniki nekaterih drugih sindikatov. Iz vrst sindikata SKEI pa je bilo slišati tudi, da so nekateri zaposleni dobili opozorila nadrejenih, da je bolje, da se shoda ne udeležijo.

Krpanje kadrovskega pomanjkanja
"Kakšna je to smer, če uprava ne vlaga v ključne kadre, kot so jeklar, kovač, valjar, itd., ki so bili nekoč nadpovprečno plačani in cenjeni?" se sprašujejo v sindikatu. Lokalna infrastruktura na Ravnah ni pripravljena na uvožene delavce iz republik nekdanje Jugoslavije in v nedogled ne bo mogoče z njimi krpati kadrovskega pomanjkanja, opozarjajo.

Pogajanja s SIJ-em v slepi ulici
SKEI si na Koroškem za povišanje plač in boljše pogoje dela prizadeva v več družbah, pri čemer jim je v nekaterih, kot so povedali na nedavni novinarski konferenci, uspelo doseči dogovore, še vedno pa med drugim niso dosegli želenega napredka pri pogajanjih z vodstvom skupine SIJ.