Lanski prizor. Foto: PU Celje
Lanski prizor. Foto: PU Celje

S problematiko se je oz. se še ukvarja več inšpektoratov, pa tudi Kmetijski inštitut. Ta je v analizah vzorcev tal z 11 zemljišč na Koroškem, kjer je bila nelegalno posipana sadra, ugotovil, da na nobenem preiskovanem vzorčnem mestu mejne imisijske vrednosti težkih kovin niso bile presežene. Inštitut je ponovno vzorčenje priporočal v dveh do treh letih.

Sorodna novica Zaradi sadre v tleh ni preseženih mejnih količin težkih kovin

Prav tako do oktobra lani opravljene analize na kmetijskih pridelkih s površin, kjer je bila raztrošena sadra, niso pokazale povišanih vrednosti težkih kovin. Medtem pa so analize same sadre s kupov med drugim pokazale na več desetkrat presežene dovoljene vrednosti svinca. Za najmanj enega od vzorcev pa je inšpektorat za okolje in prostor ugotavljal, da bi lahko material izviral iz steklarske industrije.

Delo inšpektorjev ...

Za kupe sadre na kmetijskih zemljiščih so inšpektorji inšpektorata za okolje in prostor lani po uradni dolžnosti odprli šest inšpekcijskih postopkov. Šestim zasebnikom, lastnikom parcel, na katere je bila odložena sadra, ki je odpadek in mora biti ustrezno odložena, so izdali odločbe, s katerimi so jim inšpektorji naložili odstranitev sadre. Razen enega so se vsi pritožili na odločbe.

... sodišča ...

Drugostopenjski organ je odločbe prvostopenjskega organa odpravil in postopke vrnil v ponovno odločanje. Pri tem je podal napotilo, da je treba dopolniti ugotovitveni postopek, ugotoviti izvornega povzročitelja odpadkov in mu odrediti njihovo odstranitev. "Ugotovitveni postopki še tečejo, ponovne odločbe še niso bile izdane. V enem postopku pritožba ni bila podana, poteka denarna izvršba," so za slovensko tiskovno agencijo pojasnili na okolijskem inšpektoratu. Ta je sicer lani zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti odločbo izdal tudi Steklarni Rogaška.

... in policije

Sorodna novica Slovenjgraški župan Tilen Klugler: Toplarno smo predelali na lesne sekance, toplo bo

S primerom se še vedno ukvarja tudi Policijska uprava Celje, od koder so konec maja lani sporočili, da so v zvezi z nedovoljenim odlaganjem več kot 500 ton sadre na kmetijskih zemljiščih na Koroškem kaznivega dejanja obremenjevanja in uničevanja okolja osumljene štiri fizične in dve pravni osebi. Policija je takrat napovedala vložitev kazenske ovadbe. A te doslej še ni podala, saj čaka izvedensko mnenje, so tokrat pojasnili na Policijski upravi Celje.

Nezadovoljen župan

Da so kupi sadre še vedno v naravi, je v nedavnem pogovoru za STA opozoril tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Izrazil je razočaranje nad ravnanjem pristojnih služb, od katerih na občini želijo dobiti odgovor, kdo je odgovoren za to, da se kupi sadre čim prej ustrezno odpeljejo na deponijo. Že večkrat so pristojne tudi pozvali, naj predložijo končno poročilo o onesnaženju tal s sadro na območju občine, a ga, tako župan, še niso prejeli.