Slovenija je podala ustrezna pojasnila, so potrdili na EK-ju. Foto: Reuters
Slovenija je podala ustrezna pojasnila, so potrdili na EK-ju. Foto: Reuters

Na Evropski komisiji (EK) so v odgovoru slovenskim dopisnikom v Bruslju spomnili, da je Slovenija po lanskih poplavah zaprosila za sredstva iz solidarnostnega sklada EU-ja. Dodali so, da so že kmalu po vložitvi prošnje izplačali 100 milijonov evrov predplačila, kar je največja vsota kadar koli izplačana iz sklada.

V nadaljnjem postopku preverjanja vloge, ki jo je Slovenija vložila oktobra lani, so 1. marca letos od Slovenije zahtevali dodatna pojasnila, kar je po navedbah Bruslja nekaj običajnega.

Sorodna novica Đurov: Evropska komisija je odobrila celo več denarja od pričakovanj

"V odgovoru na pismo komisije so slovenske oblasti podale potrebne dodatne informacije, ki so komisiji omogočile boljše razumevanje postopka ocene škode in uporabljene metodologije," so še navedli v odgovoru slovenskim dopisnikom.

Pojasnila so zadoščala, tako da so lahko končali tehnična posvetovanja. Tako bo Evropska komisija Svetu EU-ja in Evropskemu parlamentu kmalu posredovala predlog o končnem znesku pomoči Sloveniji iz solidarnostnega sklada.

428 milijonov evrov pomoči

Državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečko Đurov je v sredo sporočil, da bo Slovenija skupaj prejela 428 milijonov evrov, kar je več, kot je ob obisku v Sloveniji v prvih dneh po poplavah obljubila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Časopis Dnevnik je sicer v sredo poročal, da je Evropska komisija podala vrsto pripomb na prošnjo Slovenije za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada. Med drugim je opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije. Đurov je te navedbe zavrnil.