Foto: Ministrstvo za kmetijstvo
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo

Rok za vnos se izteka 31. avgusta ob 12. uri. Podlaga za izplačilo odškodnin pa je prijava škode občinskim in drugim popisnim komisijam. Poudarjajo, da aplikacija Poplave 2023 "služi kot največji mogoč približek celotni nastali škodi na kmetiji, v čebelarstvu, ribogojstvu in v podjetju".

Zbirajo podatke o vsej škodi, ki je nastala v avgustovskih neurjih, tudi tisti, povzročeni v neurju nekaj dni po poplavah v Zrečah in Vitanju.

Dostop do aplikacije je mogoč na podlagi osebno dodeljenega gesla. Vsakemu vnašalcu bo poslan na e-naslov skupaj z navodili in e-naslovom za morebitna vprašanja in pojasnila.

Z aplikacijo se želi po navedbah ministrstva zajeti čim večji obseg neposredne in posredne škode. Da bi se izognili napakam, so ponekod uvedene tabele. Aplikacija ima tudi obvezna in neobvezna polja, "vendar več, ko bo zbranih podatkov, bolj točna bo ocena škode". "Vrednostne ocene škode, izražene v evrih, podaja nosilec kmetijskega gospodarstva," so še pojasnili.

Kmetije, ki nimajo identifikacijske številke (KMG Mid) in so utrpele škodo, se v aplikacijo zavedejo pod virtualni KMG Mid 100000000 s točnim imenom in priimkom ter naslovom.

Kmetje in ribogojci se za pomoč pri popisu škode lahko obrnejo na območne svetovalce javne službe kmetijskega svetovanja, ki deluje v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Čebelarji pa se lahko za pomoč pri popisu škode obrnejo na javno svetovalno službo v čebelarstvu, ki deluje v okviru Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Popis za primarno proizvodnjo se izvaja tudi za pravne osebe. Za podjetja, ki so člani Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ga bo izvedel GZS. Za zadruge bo popis organizirala Zadružna zveza Slovenije (ZZS). Vse druge pravne osebe, ki niso člani teh združenj, naj se obrnejo na območne svetovalce javne službe kmetijskega svetovanja, so pozvali na ministrstvu.

Opozorili so še, da je treba nastalo škodo kljub vnosu v aplikacijo Poplave 2023 nujno prijaviti občinskim in drugim popisnim komisijam, saj je to podlaga za izplačilo odškodnin.