Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Odpravljanje škode naj bi od četrtka naprej usklajeval Boštjan Šefic, ki naj bi postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za sanacijo po poplavah. "Nisem še imenovan, seveda bom pomagal," je sporočil. Šefic je bil koordinator v času migrantskih tokov, nazadnje – pri prejšnjem predsedniku republike – svetovalec za nacionalno varnost. S premierjem Robertom Golobom je bil na dan solidarnosti v Komendi, danes (sreda) na sestanku z župani.

Sorodna novica Na lokalni ravni bo vzpostavljenih več tehničnih pisarn za pomoč pri obnovi

Še eno ime za strateški svet za sanacijo: po projektiranju mostu Pelješac in še marsičem poznan inženir Marjan Pipenbaher. Pravi, da bo pomagal, potrebna pa bo ekipa raznovrstnih strokovnjakov. "Jaz sem inženir, moja naloga je reševati probleme. Taka katastrofa je sinteza vsega, prava, ekonomije politike, inženirstva," je poudaril.

Zdi se mu neverjetno, koliko so v desetih dneh ljudje sčistili cest in prostorov. Za težko mehanizacijo je zdaj prednostno čiščenje strug. Stotine tisočev kubičnih metrov naplavin 500-letnih voda, je ocenil.

Na politiki pa da so hitre zakonodajne spremembe. "Tudi ministrstva bodo morala biti bolj fleksibilna, malo bolj življenjska. Treba bo hitro reagirati, kar se tiče soglasij projektnih pogojev. To ne bo moglo več trajati mesec dva tri, to bo treba reševati v 14 dnevih."

Povabljen sem v svet, vse drugo se bomo šele dogovorili, pravi o svoji vlogi pri sanaciji. "V takih situacijah je važna pozitivna komanda, to je vlada dobro speljala," je komentiral. A tudi posvaril: november, ko predvidoma dežuje in še mrzlo je, ni zelo daleč.

Šefic bo vodil strateški svet za obnovo