Most Nissibi je dolg 640 metrov, most Komurhan pa 600 metrov. Foto: TV Slovenija
Most Nissibi je dolg 640 metrov, most Komurhan pa 600 metrov. Foto: TV Slovenija

"Eno je projekt, drugič, kje so projektanti dosledno spoštovali predpise, tretje pa je potem gradnja, se pravi, koliko je ta gradnja dejansko kakovostna in koliko je dejansko izvedena v skladu s projektno dokumentacijo. Tukaj je treba tudi povedati, da so bili pospeški temeljnih tal v tem potresu bistveno višji, tam od 30 do 40 odstotkov višji, kot so definirani v skladu z aktualnimi turškimi predpisi," je pojasnil Pipenbaher.

Turške oblasti so že aretirale nekatere osumljene, ki so bili odgovorni za gradbena dela na prizadetem območju in jim očitajo malomarnost. Turčija ima sicer stroga pravila za gradnjo na potresnem območju, a ta večinoma veljajo le na papirju. Pipenbaher pozna območje in pravi, da je gradnja na nizki gradbeniški ravni, ogromno objektov pa je bilo zgrajenih že pred sprejetim pravilnikom za gradnjo na potresnem območju.

Temeljno vodilo Pipenbaherja pri projektiranju je bila potresna stabilnost mostov. Foto: Osebni arhiv
Temeljno vodilo Pipenbaherja pri projektiranju je bila potresna stabilnost mostov. Foto: Osebni arhiv

"Preprosto, ko pride do velikih pomikov, stebri popokajo in potem dobesedno etaža pade na drugo etažo, tako kot sta se zrušila dvojčka v New Yorku. In to je najhuje, ker tega dejansko nihče ne more preživeti, ker dobesedno plošča pade na ploščo in te stisne," je povedal in dodal, da je pomembno, da so objekti pravilno temeljeni.

"Tla so se zapeljala levo za od 40 do 50 centimetrov in v naslednji sekundi in pol desno za več kot en meter. To so ogromni pospeški in stavbe oziroma objekti bi to morali zdržati. Po drugi strani lahko vidite posnetke avtocest, kjer je prišlo do pomikov tal in je dejansko avtocesto zamaknilo za tri metre pa pol. Na take stvari pa niti ceste niti mostovi ne morejo biti dimenzionirani, ker bi bili neskončno dragi," je še dodal slovenski inženir.

Most Nissibi. Foto: Zajem zaslona
Most Nissibi. Foto: Zajem zaslona
Gradnja v Turčiji je na nizkem gradbeniškem nivoju

Kako lahko pomagate?

Vsi, ki želijo pomagati prek Slovenske karitas, lahko denar nakažejo na poseben račun (Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana), številka SI56 0214 0001 5556 761 (namen: potres Turčija-Sirija, sklic: SI00 626).

Prek Slovenske karitas je mogoče pomagati tudi s sporočili SMS. V tem primeru se na številko 1919 pošlje sporočilo KARITAS5 ali KARITAS10. S prvim se daruje pet, z drugim pa 10 evrov.

Tudi Unicef Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v katastrofalnih razmerah po potresu. Pomagati je mogoče z donacijo na njihovi spletni strani, sporočilom SMS s ključno besedo UNICEF5 na 1919 ali z nakazilom na njihov TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI00 41113, namen POTRES.

Vsi, ki želijo pomagati prek Rdečega križa, lahko svoj prispevek nakažejo na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije (Mirje 19, 1000 Ljubljana), številka SI56 0310 0111 1122 296 (namen: potres Turčija in Sirija, sklic: SI00-96891).

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko pomagajo tudi s sporočilom SMS, ki ga pošljejo na številko 1919. Z besedo SKUPAJ prispevajo en evro, z besedo SKUPAJ5 pa pet evrov.

Sredstva za pomoč prizadetim v potresu zbira tudi humanitarna organizacija Adra, in sicer s SMS-sporočili LJUDJE5 na 1919, nakazilom na bančni račun ali prek Paypala.