Pomoč v Mostah pri Komendi. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Pomoč v Mostah pri Komendi. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje oblikuje seznam poklicnih skupin, ki bodo zaželene pri sanaciji škode po poplavah.

Tujcem, ki bodo prišli opravljat tovrstna dela na poplavljena območja, bo moral zavod za zaposlovanje izdati soglasje za delo v desetih dneh, tako bi lahko delali že pred pridobitvijo dovoljenja od upravne enote, za kar je rok tri mesece.

Minister za delo Luka Mesec hkrati napoveduje zaostritev nadzora podjetij, ki bodo uporabila možnost hitrega zaposlovanja tujcev. "Nikakor ne bo dovoljeno, da se pripelje človek v Slovenijo pod krinko sanacijskih del, potem pa se ga napoti v tujino. Taki primeri bodo strogo kaznovani, s kaznimi do 30.000 evrov."

V program obnove bi povabili tudi brezposelne in upokojence. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so glede vpoklica upokojencev skeptični, čeprav bi ukrep veljal samo pol leta. "Ne želimo si, da bi ostalo delo upokojencev sproščeno tudi po koncu teh okoliščin. Delo upokojencev je cenejše in cenejše delo pomeni nelojalno konkurenco pri plačah za redno zaposlene," je dejala predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič.

Predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Marjan Trobiš pa podpira idejo ministrstva, da bi v program obnove povabili tudi brezposelne. "Imamo osebe, za katere družba solidarno poskrbi, in menim, da je na teh osebah, da družbi tudi kaj vrnejo."