V porazdelitev denarja so tako zdaj vključeni trije odvetniki: Sandija Zajca, njegove partnerice in gasilskega društva Mengeš. Zajc se je obrnil tudi na obrambnega ministra Marjana Šarca. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
V porazdelitev denarja so tako zdaj vključeni trije odvetniki: Sandija Zajca, njegove partnerice in gasilskega društva Mengeš. Zajc se je obrnil tudi na obrambnega ministra Marjana Šarca. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

V javnosti je zakrožilo nadaljevanje zgodbe Sandija Zajca, gasilca, ki je med avgustovskimi poplavami reševal otroke iz mengeškega vrtca, medtem ko je voda zalila hišo njegovega tasta, v kateri je živel. Ljudje so na transakcijski račun PGD-ja Mengeš začeli nakazovati pomoč, ki pa je Zajc še vedno ni prejel.

Sorodna novica Zapleti pri izplačilu donacij gasilcu Sandiju Zajcu; PGD Mengeš ga je začasno izključil iz operative

Kot so danes sporočili iz PGD-ja Mengeš, se je nanje zaradi nenakazila sredstev usul plaz kritik, zato so pojasnili vrstni red dogodkov. 6. avgusta so na Facebooku objavili sporočilo s številko TRR-računa PGD-ja Mengeš, namen nakazila pa naj bi bil "donacija Sandiju Zajcu". "Vsa sredstva, ki jih boste namenili družini Sandija Zajca, bodo prenakazana na njegov račun," so dopisali. Šest dni kasneje pa so objavili še poziv za zbiranje donacij za PGD Mengeš.

Na začetku oktobra sta se sestala upravni in nadzorni odbor PGD-ja Mengeš, predstavljeno je bilo tudi poročilo o zbranih sredstvih. Z namenom "donacija Sandiju Zajcu" je bilo zbranih dobrih 280.000 evrov, brez namena pa dobrih 230.000 evrov.

A je Zajc po navedbah PGD-ja Mengeš zahteval vpogled v namen sredstev, ki so jih ljudje prispevali. Upravni odbor je njegovo zahtevo zavrnil, saj naj bi imela vpogled v nakazila le predsednik PGD-ja Mengeš in računovodja. "V nasprotnem primeru gre med drugim lahko tudi za kršenje nekaterih donacijskih pogodb, kjer imajo podjetja to zapisano kot poslovno skrivnost ter kjer je želja posameznikov o nerazkrivanju informacij," so pojasnili.

Dogovorili so se, da bodo do naslednje seje pridobili pravna mnenja glede kršenja GDPR-ja. Pravni mnenji sta pridobila tako poveljnik PGD-ja Mengeš kot Sandi Zajc. Mnenji sta bili različni, sklep o nakazilu sredstev Zajcu iz prve seje je bil zamrznjen, Zajc pa naj bi "izpostavil, da obstaja sum, da je med nakazili brez namena tudi veliko sredstev, ki naj bi pripadala njemu," so zapisali v PGD-ju Mengeš.

Na zadnji seji PGD-ja Mengeš 7. novembra sta se odvetnik Zajca ter odvetnik njegove nekdanje partnerice dogovorila, da se nakazilo zamakne še za 14 dni oziroma do naslednje seje PGD-ja Mengeš, s čimer se je strinjala tudi večina članov upravnega in nadzornega odbora društva.

Na novinarska vprašanja, povezana s primerom, so se odzvali tudi v Gasilski zvezi Slovenije in v sporočilu za javnost zapisali, da bodo vsa po poplavah prejeta sredstva razdelili transparentno in o tem obvestili tudi javnost. "Dogodka v Mengšu ne moremo komentirati, ker je bilo to razmerje med fizično osebo (gasilcem) in samostojno pravno osebo (PGD). S PGD-jem Mengeš smo v stiku in jim bomo pomagali, če bodo potrebovali pomoč glede operativne organiziranosti in podali vlogo za sodelovanje Arbitraže Gasilske zveze Slovenije."

V avgustovskih poplavah posredovalo 67.000 prostovoljnih gasilcev

Gasilska zveza Slovenije je zbrala podatke o sodelovanju gasilskih enot in pripravila obračun intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih enot v neurjih med 12. julijem in 3. avgustom ter v avgustovskih poplavah. V julijskih neurjih je skupaj posredovalo 35.722, v avgustovskih poplavah pa 67.257 prostovoljnih gasilcev, so sporočili iz zveze.

Vlada je 15. septembra na dopisni seji določila, da se Upravi RS za zaščito in reševanje zagotovi povračilo upravičenih intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih enot, ki so posredovale v poletnih neurjih, v višini 2.325.773 evrov. Za upravičene intervencijske stroške prostovoljnih gasilskih enot, ki so nastali med posredovanjem v avgustovskih poplavah, pa je vlada na isti dopisni seji namenila 10.296.746 evrov.

Gasilska zveza je doslej prejela 1,5 milijona evrov iz naslova povračila intervencijskih stroškov, nastalih v poletnih neurjih. Prejeli so tudi pet milijonov evrov povračil za intervencijske stroške, ki so nastali v avgustovskih poplavah. Preostala sredstva bodo skladno s pogodbo prejeli po poslanih zahtevkih na upravo za zaščito in reševanje, so pojasnili na gasilski zvezi. (vir: STA)