Tako je bilo med povodnjijo v Strugah. Foto: MMC RTV SLO
Tako je bilo med povodnjijo v Strugah. Foto: MMC RTV SLO

"Vsi smo delali za to da bomo nekoč lepo v miru živeli, zdaj se nam pa vse podira kot hišica iz kart. Tam so prihranki, dveh treh generacij. Od zavarovalnic smo dobili miloščino," pove Paul Orešnik, eden od več kot štiridesetih prebivalcev Strug. Ti so zdaj razseljeni po različnih krajih Slovenije, nekateri živijo pri sorodnikih, nekateri v turističnih apartmajih v Lučah. Ker zima trka na vrata si želijo jasnega odgovora, doda Božo Robnik: "Enkrat nas selijo, enkrat ostanemo, enkrat bodo sanirali, enkrat bi morali celo sami sanirati."

Pri Robnikovih imajo mizarstvo, kar je še dodatna težava, pojasni župan Luč Klavdij Strmčnik: "Za hiše se bi še nekako lahko zagotovile nova zemljišča, za samo obrtno dejavnost pa zelo težko."

Župan sicer pravi, da so evidentirali sedem nadomestnih lokacij za gradnjo novih domov, te bo treba najprej preveriti ali so varne, največja težava pa je, da se še vedno ne ve, kdo pije in plača: "Sem že trikrat na sestankih vprašal, kdo je ta oseba, ki bo določila, ali se da to urediti, pa tega odgovora žal še nisem dobil."

Od trinajstih hiš je tri treba porušiti. Tem družinam naj se najdejo začasne nastanitve, ostale družine pa bi se lahko v domove vrnile še pred zimo, če bi se jih statično utrdilo, nemudoma se je treba lotiti tudi protipoplavnih ukrepov, pojasni član sveta vlade za obnovo, Rok Fazarinc: "Predvsem je treba izvesti obnovo te regionalne ceste, da jo Savinja ne bo več prelila. Poleg tega bo potrebno sanirati usad, ki je povzročil to katastrofo."

Cesto med Ljubnim in Strugami pospešeno obnavljajo, a kot pravijo domačini, se zaradi tresljajev težkih strojev, razpoke na hišah le še povečujejo. Po tej cesti sicer že potekajo šolski prevozi in nujna dostava, vnovič jo bodo predvidoma odprli čez približno dva tedna.

Struge danes. Foto: Božo Robnik
Struge danes. Foto: Božo Robnik