Prevalje, avgust 2023. Foto: BoBo/Borut Živulović
Prevalje, avgust 2023. Foto: BoBo/Borut Živulović

Postopki potekajo prepočasi, ni konkretnih navodil, je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje Andrej Stermec.

V zadnjem mesecu dni so v intervencijah z uporabo ali obrabili ali uničili veliko opreme in zaščitnih oblačil, nekaj opreme se je izgubilo, nekaj je niso dobili vrnjene, narasla voda jim je uničila tudi eno vozilo, za katero še nimajo odgovora zavarovalnice, je naštel Stermec.

Njihova skupna ocena vseh stroškov zaradi intervencij od začetka avgusta po zdajšnjih podatkih znaša okoli pol milijona evrov, tu je vštet tudi strošek uničenega vozila. Samo za nujne nakupe cevi, potopnih črpalk, oblek in škornjev za posredovanje pa bi trenutno potrebovali okoli 122.000 evrov, je povedal predsednik prevaljskih prostovoljnih gasilcev.

"Čisto preprosto je to nabaviti, naročiti, a nimamo finančne slike take, da bi nam to omogočala, da bi lahko sami kakor koli zalagali. Vsi govorijo, da bodo to povrnili, ampak navodil ni dobila ne občina ne mi," je opozoril Stermec in dodal, da je bilo v torek zelo hudo, ko bi ob novih nalivih morali posredovati na okoli 15 intervencijah, pa 35 aktiviranih gasilcev ni imelo črpalk, ki bi jih lahko posodili. Lahko so le polnili protipoplavne vreče.

Posredovanje poslanca Prednika pri ministru Šarcu

Na dogajanje se je odzval tudi koroški poslanec Jani Prednik, ki je ob torkovih nalivih na družbenem omrežju Facebook zapisal, da prizadevnim gasilcem, ki so neprekinjeno na terenu že vse od začetka avgusta, primanjkuje opreme ali pa je ta že iztrošena.

"Zato sem pred nekaj minutami poklical ministra za obrambo Marjana Šarca, ki je rekel, da naj gasilci takoj naročijo novo opremo, za katero bo država vrnila stroške," je v torek zvečer sporočil Prednik, ki je to navodilo tudi že posredoval gasilcem v Mežiški dolini in zapisal, da to velja tudi za druga prostovoljna gasilska društva.

Tudi Stermec je potrdil, da je govoril s Prednikom. "Zagotovil je, da se bo vse skupaj povrnilo, ampak še vedno imam isto težavo. Občina nima likvidnostnih sredstev, jaz nimam likvidnostnih sredstev. Težava je naročiti," je v povezavi s tem dejal Stermec in poudaril, da se s podobno težavo spopadajo tudi druga prostovoljna gasilska društva. "Verjamem, da bodo vse dobro naredili za nas, ampak vse gre prepočasi," je sklenil.

Šarec: Društvom naj pomaga gasilska zveza

"Dejstvo je, da je sistem utečen, zlasti od lanskega leta dalje, da dobijo vse intervencijske stroške povrnjene, vse opreme ta hip niti ni mogoče dobiti na trgu, se pravi, so dobavni roki, zato je potrebno, da tudi Gasilska zveza Slovenije kot krovna organizacija opravi svojo nalogo in poskuša solidarnostno za premostitev najti manjkajočo opremo," je za TV Slovenija povedal minister Marjan Šarec.

Šarec je zjutraj na Facebooku zapisal, da bodo vsa prostovoljna gasilska društva, ki so izgubila opremo (primer Prevalje) ali pa se jim je uničila pri intervenciji, dobila stroške povrnjene. "Po koncu intervencije stroške prijavijo v aplikacijo Vulkan. Gre za utečen mehanizem. Apeliram pa na Gasilsko zvezo Slovenije kot krovno organizacijo, da bolj ažurno seznanja društva s tovrstnimi zadevami," je zapisal.

GZS: Pomagamo, a Prevaljčani niso prosili za pomoč

Ni res, da je katastrofa in da društva nimajo osnovne opreme.

Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije

Številna gasilska društva so v intervencijah po poplavah obrabila opremo, ki je zdaj primanjkuje. V Gasilski zvezi Slovenije (GZS) trdijo, da so ves čas v stiku z vsemi društvi, pomagajo pa tudi z razporejanjem gasilcev in zagotavljanjem potrebne opreme, a le, če se društva nanje obrnejo po pomoč, je za STA pojasnil poveljnik zveze Franci Petek.

Petek je ob tem dejal, da gasilci s Prevalj, ki so v torek na družbenem omrežju Facebook pisali o pomanjkanju opreme, zveze o tem niso obvestili. Trdi, da bi jim zveza ob pozivu zagotovila osnovno opremo za osnovno operativno pripravljenost iz drugih regij. Po njegovih besedah teče tudi pomoč med društvi, saj so med seboj povezana. "Ni res, da je katastrofa in da društva nimajo osnovne opreme," je povedal.

Vseeno pa nekaterim društvom primanjkuje "večjih zadev", Petek pa jim je svetoval, naj se povežejo z drugimi društvi. "Tega ne more rešiti Gasilska zveza Slovenije, ta trenutek na žalost tudi država ne, lahko rešimo le znotraj naše organizacije, znotraj regije," je prepričan. Dodal je, da nihče ne more v celoti nadomestiti potrebne opreme, "tudi če bi imeli ta trenutek denar na voljo, ker ta specialna oprema ni na trgu in je ne moreš kar tako kupiti v trgovini, to traja nekaj časa". Ob tem gasilska zveza nima sredstev, da bi lahko finančno pomagala društvom.

Petek: Minister Šarec govori neresnice

Minister za obrambo Šarec je na Facebooku GZS pozval, naj ažurno seznanja društva, da bodo dobili povrnjene stroške intervencije. "Presenečen sem, da naš resorni minister govori neresnice, kot minister bi lahko povedal, da intervencija še poteka in da je še nemogoče zbirati intervencijska sredstva za posamezna društva," je bil kritičen.

Trenutno je aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, kar pomeni, da intervencija še poteka. Ko bo načrt končan, bo zveza od uprave za zaščito in reševanje dobila navodila za začetek zbiranja intervencijskih stroškov, društva pa bodo svoje stroške vpisala v aplikacijo Vulkan, "to je utečena praksa". Ko zveza zbere vse stroške, vlada odobri potrebna sredstva in jih nakaže zvezi. Ta nato z društvi sklene pogodbo in jim nakaže sredstva v vrednosti stroškov, ki so jih vpisali. Opozarja, da je to dolgotrajen postopek, saj je treba zbrati ogromno podatkov, med drugim izdati predračune o vrednosti poškodovane opreme.

Donacije

Gasilska zveza od začetka intervencije zbira tudi SMS-donacije in donacije na svoj transakcijski račun, za zdaj pa so skupaj zbrali približno 100.000 evrov. Trenutno so tudi pred podpisom pogodbe z banko Nova KBM, ki jim bo donirala 1,5 milijona evrov. "Po tistem, ko bomo zbrali vse intervencijske stroške, pa bomo na osnovi meril tudi vsa ta sredstva do centa razdelili med vse deležnike, ki so utrpeli škodo," je zatrdil Petek.

Nekaj denarja že imajo na računu, a ne bodo šli v nakup opreme za posamezna društva, saj želijo delovati transparentno. "V prehodnem obdobju je to izredno težko pošteno razdeliti, ker vseh podatkov prav gotovo ne bomo dobili," je pojasnil.

Društva bodo tako po zaključeni intervenciji dobila sredstva za intervencijske stroške od države in dodatna sredstva tudi od Gasilske zveze Slovenije, ki so jih zbrali z donacijami. Zveza sicer od države ne dobiva denarja razen za lastno delovanje, je za STA še pojasnil poveljnik zveze.