Krajinski park Strunjan. Foto: Neurje.si/Igor Škof
Krajinski park Strunjan. Foto: Neurje.si/Igor Škof

Na terenu je bilo 60 gasilcev iz Gasilske brigade Koper ter petih prostovoljnih društev iz gasilskih zvez Izola in Piran. Pomagali so pripadniki civilne zaščite iz Pirana in delavci Okolja Piran ter Cestnega podjetja Koper.

Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO
Animacija radarske slike padavin. Vir: ARSO

Delavci omenjenih podjetij so odstranjevali plazove, medtem ko so gasilci predvsem črpali vodo iz objektov. Na ta način so morali posredovati 25-krat. Skupno so opravili 39 intervencij.

Največ dela so imeli s prečrpavanjem, na več odsekih pa je bil oviran tudi promet, je povedal namestnik poveljnika piranske civilne zaščite Peter Ventin. "Je bilo toliko različnih intervencij prečrpavanj, da nam je zmanjkalo črpalk za črpanje, zato smo tudi kolege iz Izole aktivirali, da so nam priskočili na pomoč."

Največ težav je bilo v Luciji. Številne objave na družbenih omrežjih so vsebovale posnetke deroče vode tamkajšnjega potoka Fazan, ki je prestopil bregove. Meteorne vode so zalile vrtec Lucija, vendar jim je razmere že včeraj uspelo sanirati, tako da bo danes že odprt. "V Luciji vrtec je bil očiščen, pregledali, poklicali so električarja in vse službe so lahko potrdile oziroma so zagotovile, da bodo otroci lahko v vrtec tudi šli," je še dodal Ventin.

Gasilci so morali v nekaj primerih posredovati tudi v Seči, Strunjanu, Vinjolah in Portorožu. Na socialnih omrežjih je bilo videti obsežne poplave predvsem v spodnjem delu Strunjana.

Zaradi obilnih padavin se je sprožil tudi zemeljski plaz, zato so delno zaprli glavno cesto med Izolo in Sečovljami, polovična zapora ceste pa je bila potrebna tudi v Strunjanu in v Luciji, so zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Močni nalivi so posledica majhnega, a izrazitega ciklona, ki se je razvil nad toplim morjem severnega Jadrana, je na družbenem omrežju X zapisal meteorolog Blaž Šter. "Središče se je popoldne pomaknilo nad Tržaški zaliv in severno Istro. Ob naši obali močni nalivi in konkreten veter. Na Letališču Portorož je v dveh urah padlo 66 mm dežja," je še zapisal.

Agencija za okolje je za danes sicer izdala oranžno opozorilo za možnost poplav na Koroškem, Savinjskem in zahodnem Štajerskem, a ga zjutraj umaknila. Obdržala pa je rumeno opozorilo za jug države.

V noči na četrtek se bo razjasnilo, jutrišnji dan bo večinoma sončen, po nekaterih dolinah bosta zjutraj megla in nizka oblačnost. V noči na petek pričakujejo manjšo vremensko motnjo, predvsem na Primorskem.

Na Koroškem so se bali ponovitve poplav z začetka avgusta, a se je končalo brez hujših posledic. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Na Koroškem so se bali ponovitve poplav z začetka avgusta, a se je končalo brez hujših posledic. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

"K sreči so se razmere začele umirjati, tako na SV kot drugje po državi. Poplavlja reka Drava v svojem spodnjem toku, Mura se razliva znotraj protipoplavnih nasipov v manjšem obsegu, druge reke, ki so popoldne hitro naraščale, so na Štajerskem, Koroškem, Savinjskem že začele upadati," je povedal Janez Polajnar, hidrolog z Agencije RS za okolje (Arso).

"Zaradi namočenosti tal in trenutnih padavin je ogroženost za nastanek plazov v tako rekoč celotni Sloveniji. Še posebej so prizadeta območja, ki jih je prizadela že prejšnja ujma, celotno območje Koroške, Savinjska dolina, pa tudi vsi hriboviti in gričevnati predeli Slovenije, kjer je visoka namočenost," je dodala Tina Peternel z Geološkega zavoda Slovenije.

Državni načrt bo preklican z 31. avgustom

Srečko Šestan. Foto: SOJ RTV SLO/BoBo
Srečko Šestan. Foto: SOJ RTV SLO/BoBo

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je z 31. avgustom ob 6.25 preklical sklep o aktivaciji državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah, ki je bil zaradi katastrofalnih poplav na širšem območju države aktiviran 4. avgusta ob isti uri, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

S koncem aktivacije državnega načrta bodo prenehale veljati tudi odredbe poveljnika civilne zaščite, ki so bile izdane med 4. in 31. avgustom za izvajanje operativnih nalog zaščite, reševanja in pomoči. Zaradi stanja po poplavah pa ostajajo v veljavi odredbe, ki se nanašajo predvsem na intervencijske ukrepe na vodni infrastrukturi, postavitev montažnih mostov na državnih in lokalnih cestah, odvoz nesortiranih in nevarnih odpadkov, logistično podporo mednarodnim enotam, ki nudijo pomoč, izvajanje psihosocialne pomoči prebivalcem na terenu ter spremljanje in urejanje podatkov v aplikaciji Poplave 2023. Te odredbe bodo veljale najdlje do 30. septembra.

Slovenska vojska bo skladno z zmožnostmi virov, na Šestanov predlog, predvidoma do 22. septembra tudi nadaljevala nudenje pomoči z inženirskimi gradbenimi in mostovnimi enotami, enotami za oskrbo z vodo in medicinskimi ekipami, so sporočili.

Ob tem so opozorili, da po ujmi še obstaja povečana stopnja ogroženosti zaradi škodljivega delovanja voda, tudi na cestah. Zato bodo "do zagotovitve nujnih varnih prometnih povezav in delovanja komunalne infrastrukture, vendar ne dlje kot do 30. septembra", še izvajali nujne intervencijske ukrepe na državni in lokalni cestni infrastrukturi.