Posledice poplav v Črni na Koroškem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Posledice poplav v Črni na Koroškem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predplačila se občinam na podlagi sprejetega predhodnega programa in Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN) v vrednosti do 40 odstotkov izplačujejo prvič doslej, so sporočili iz vladnega urada za komunikacije (Ukom). Drugim občinam, skupaj jih je še 117, bodo predplačila nakazana v naslednjih dneh.

Na vladi ob tem za jasno razumevanje poudarjajo, da je treba ločiti med t. i. intervencijskimi stroški, ki so jih prijavljale občine in bodo povrnjeni v 100 odstotkih (sredstva občinam že nakazuje Uprava RS za zaščito in reševanje), in predplačili občinam za izvedbo nujnih ukrepov odprave nastalih posledic glede na predhodno ocenjeno škodo na občinski lastnini oz. infrastrukturi, po sprejetem predhodnem programu, kar se občinam v vrednosti do 40 odstotkov izplačuje prvič doslej.

Vlada je za sanacijo škode po ujmi, ki je bila v začetku avgusta, namenila 222 milijonov evrov, za predplačila občinam pa postavila merila. Predplačila bodo prejele občine, kjer je škoda ocenjena na najmanj 20.000 evrov, zgornja meja nakazila pa je dvakratnik primerne porabe posamezne občine. Obenem se je vlada zavezala, da bodo vse občine, ki bodo ta sredstva sposobne porabiti v enem letu, prejele dodatna sredstva do zakonsko določenih 40 odstotkov vrednosti ocenjene škode.

Predplačila namenjena sanaciji občinske lastnine

Predplačila so namenjena sofinanciranju izvedbe nujnih ukrepov, med drugim začetku izvedbe sanacijskih ukrepov in geotehničnih ukrepov za zavarovanje stvari z izvedbo improviziranih oz. nujnih ali začasnih sanacij zemeljskih plazov za preprečitev nadaljnjega ogrožanja, za zagotavljanje nemotene uporabe oz. delovanja poškodovanih občinskih infrastrukturnih sistemov ter za ukrepe za preprečitev nastanka dodatne škode na objektih zaradi pričakovanega jesenskega deževja.

Prav tako bodo lahko občine izvedle rušitev močno poškodovanih objektov zaradi zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter odstranitev odloženih naplavin in zagotovile zemljišča za začasne nastanitve ter zemljišča za nadomestne in nadomestitvene gradnje, vključno s komunalnim opremljanjem zemljišč, so dodali na vladnem uradu.

Črna na Koroškem prejela 4,9 milijona evrov

Občina Črna na Koroškem, ki je bila med bolj prizadetimi v avgustovski ujmi, je na svoj račun prejela prva sredstva za stroške intervencije ob ujmi, 4,9 milijona evrov, je potrdila županja Romana Lesjak.

Črnjanska občina je upravi za zaščito in reševanje po besedah županje podala dva zahtevka za povračilo stroškov intervencije. Tudi za drugi zahtevek je občina že prejela odobritev in v naslednjih dveh tednih pričakuje še nakazilo 2,7 milijona evrov iz drugega zahtevka. "Prejeli smo več kot sto računov gradbincev za opravljanje intervencijskih del, tako da gre denar neposredno naprej v roke izvajalcev," je glede porabe teh sredstev za STA povedala županja.

Že v torek so na račun dobili povrnjene intervencijske stroške na Prevaljah, na denar pa še čakajo občine Zgornje Savinjske doline. Kot je za STA povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik, so vse občine pravočasno oddale vloge za povrnitev stroškov. Dejal je, da se izvajalci del zelo jezijo in pritiskajo na občine, ki so zato z lastnim denarjem poplačale majhne izvajalce del, da ne bi pristali v stečaju, za večje pa nimajo dovolj sredstev. Dodal je še, da mora mozirska občina sicer svojo vlogo popraviti.

Župan Luč Klavdij Strmčnik je pojasnil, da naj bi povrnjene intervencijske stroške dobili prihodnji teden, saj so vlogo podali 6. oktobra. Prav tako je tudi nazarska občina takrat oddala vlogo, je zatrdil nazarski župan Matej Pečovnik.

Kakšna bo usoda Strug? Projektna naloga pripravljena, na potezi geologi.

Krajani Spodnjih Strug pri Lučah medtem še vedno ne vedo, ali se bodo morali preseliti ali ne. Župan Klavdij Strmčnik je pojasnil, da je projektna naloga že pripravljena in da jo mora še potrdili tehnična pisarna."Na podlagi te projektne naloge, ki bi jo morali dobiti že 28. septembra, bo potem občina naročila geološke raziskave," je dejal župan Luč.

Na podlagi geoloških raziskav pa bo geolog pripravil poročilo o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge. Pomembno bo ugotoviti, koliko plazečega materiala je nastalo pri tem usadu, je še dodal Strmčnik.

Družine iz Spodnji Strug sicer v sedmih do 10 dneh zahtevajo odločitev o sanaciji njihovih domov, saj so hiše precej uničene, sanacija pa se mora izvesti najpozneje do 27. oktobra. Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, napovedujejo državljansko nepokorščino - zaprli bodo cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

Pogodba za prvi avans Črni na Koroškem že podpisana

V Črni na Koroškem so medtem od ministrstva že prejeli tudi pogodbo za prvi avans za sanacijo po ujmi, ki jih bo občinam izplačevalo ministrstvo za naravne vire in prostor. Županja je pogodbo že podpisala, občina pa je tudi že podala zahtevek. Tako da tudi ta sredstva na občini pričakujejo razmeroma kmalu. Prvi avans znaša nekaj čez pet milijonov evrov, je pojasnila županja. "Tu bomo pa takoj pristopili k sanacijskim delom oz. smo že na terenu tam, kjer vemo, da bomo morali reševati plazove in ceste. Prek tehnične pisarne bomo začeli iskati ponudbe. Za določene stvari bomo sanacijo začeli že letos," je povedala.

Stalne ekipe v tehnični pisarni v Črni še ni

Danes si je tako že skupaj s strokovnjaki iz državne tehnične pisarne ogledala en most in en plaz, dodatno bodo opravili ogled še enega plazu. Gre za strokovnjake iz državne tehnične pisarne, medtem ko stalne ekipe v izpostavi državne tehnične pisarne v Črni še ni. Tam je treba še vzpostaviti določene tehnične pogoje, je povedala in opozorila, da imajo v Črni še vedno slabe radijske in mobilne povezave.

Vlada je, kot je znano, za sanacijo škode po ujmi, ki je bila v začetku avgusta, namenila 222 milijonov evrov, za predplačila občinam pa postavila merila. Predplačila bodo prejele občine, kjer je škoda ocenjena na najmanj 20.000 evrov, zgornja meja nakazila pa je dvakratnik primerne porabe posamezne občine. Obenem se je vlada zavezala, da bodo vse občine, ki bodo ta sredstva sposobne porabiti v enem letu, prejele dodatna sredstva do zakonsko določenih 40 odstotkov vrednosti ocenjene škode.

Romana Lesjak se zavzema za to, da bi tudi občani dobili akontacije za sanacijo

Glede izplačil fizičnim osebam, ki so utrpele škodo v ujmi, pa je županja Črne ocenila, da bi bilo prav, da bi tudi občani čim prej prejeli neko akontacijo za del ocenjene škode, in sicer po vzoru izplačane pomoči za gospodarstvo. Podatki o ocenjeni škodi pri občanih so že v aplikaciji Ajda, je spomnila županja občine Črna. Tam se bo drevi v Žerjavu slavnostne seje občinskih svetnikov udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, ki bo predtem sodeloval na odprtju novega vodovoda na Prevaljah in si ogledal sanacijo po ujmi na reki Meži v naselju Dobrije.

V zvezi z že omenjenimi zemeljskimi plazovi je na seji sveta koroške regije in regijskega razvojnega sveta v torek v Dravogradu vodja vladne službe za obnovo po poplavah Boštjan Šefic dejal, da so prav plazovi tisti, "ki bi nam lahko v naslednjem obdobju povzročili kar nekaj preglavic". Povedal je, da so se tudi na sestanku s predstavniki občinskih združenj v ponedeljek dogovorili, da bi občine do konca meseca skušale v aplikacijo, kamor se vnašajo podatki o plazovih, vnesti čim več podatkov. Na tej podlagi bi nato lahko stroka pogledala, kateri plazovi predstavljajo največja tveganja.

Na Koroškem med drugim dva plazova ogrožata državne ceste. To sta Nužijev plaz nad cesto Poljana–Mežica in plazovito območje Tolsti vrh v občini Ravne na Koroškem, ki med drugim ogroža cesto Dravograd–Ravne in železnico.

Slovenj Gradec za obnovo prejel 21,4 milijona evrov

Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Slovenj Gradec. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Mestna občina Slovenj Gradec je na podlagi pogodbe z ministrstvom za naravne vire in prostor prejela 21,4 milijona evrov za obnovo po avgustovski ujmi. Znesek predstavlja 40 odstotkov ocenjene škode v tej občini. Čaka jih zahtevna obnova, je STA dejal župan Tilen Klugler. Medtem ima občina odobrena tudi sredstva za stroške intervencije.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v torek začela občinam nakazovati sredstva za stroške intervencije po avgustovski ujmi. Prva je sredstva prejela občina Prevalje, in sicer 5,5 milijona evrov. Sledile so druge v ujmi prizadete občine, ki so podale in utemeljile zahtevke. Danes je med drugim 4,9 milijona evrov sredstev za stroške intervencije na podlagi prvega od dveh zahtevkov prejela občina Črna na Koroškem.

Slovenjgraška občina je od uprave za zaščito in reševanje že prejela sklep o odobritvi sredstev za stroške intervencije v vrednosti okoli 5,1 milijona evrov, ni pa jih še prejela na račun, je pojasnil župan.

Je pa občina prejela sredstva, ki jih za začetek obnove po ujmi občinam, kot kaže, že nakazuje ministrstvo za naravne vire in prostor. Pogodbo z ministrstvom je župan podpisal v sredo, občina je dala zahtevek in danes na svoj račun že prejela sredstva.

Prejela je 21,4 milijona evrov, kar je 40 odstotkov ocenjene škode po avgustovski ujmi v tej občini. Dvojna povprečnina, ki je merilo za določitev najvišje višine dodeljenih prvih sredstev za obnovo občinam, bi presegla to številko, je povedal župan, ki je izrazil zadovoljstvo ob prejemu sredstev.

"Imamo že aktivirane tri projektante za plazove in za ceste. Z lokalnimi gradbinci, potencialnimi izvajalci, smo tudi že imeli sestanek, da so nam dali točne razpoložljive zmogljivosti za eno leto," je dejavnosti občine za začetek obnove po ujmi opisal Klugler.

Ko bodo pridobili potrebno projektno dokumentacijo, se bo obnova začela. "Potrebnega bo ogromno dela, da bomo lahko v enem letu vsa ta sredstva tudi na terenu porabili. Naša naloga je, da naredimo kar največ predvsem za varnost naših občanov," je še dejal Klugler. V ospredju je sanacija plazov in cest.

Zgornja Savinjska dolina na denar še čaka

Občine Zgornje Savinjske doline od države še niso prejele denarja za povrnitev intervencijskih stroškov po avgustovski ujmi. Kot je za STA povedal mozirski župan Ivan Suhoveršnik, so vse občine pravočasno oddale vloge za povrnitev stroškov. Dejal je, da se izvajalci del zelo jezijo in pritiskajo na občine.

Suhoveršnik je poudaril, da so občine z lastnim denarjem poplačale majhne izvajalce del, da ne bi pristali v stečaju, za večje pa nimajo dovolj sredstev. Dodal je še, da mora mozirska občina sicer svojo vlogo popraviti.

Župan Luč Klavdij Strmčnik je za STA povedal, da naj bi povrnjene intervencijske stroške dobili prihodnji teden, saj so vlogo podali 6. oktobra. Prav tako je tudi nazarska občina takrat oddala vlogo, je zatrdil župan Matej Pečovnik.

Na vprašanje, ali je kaj znanega glede sanacije hiš družin iz Spodnjih Strug pri Lučah, ki so bile močno prizadete v vodni ujmi, je Strmčnik odgovoril, da je projektna naloga že pripravljena in jo mora potrditi še tehnična pisarna. "Na podlagi te projektne naloge, ki bi jo morali dobiti že 28. septembra, bo potem občina naročila geološke raziskave," je dejal župan Luč.

Na podlagi geoloških raziskav pa bo geolog pripravil poročilo o sanaciji velikega usada, ki je po avgustovski ujmi nastal nad naseljem Struge. Pomembno bo ugotoviti, koliko plazečega materiala je nastalo pri tem usadu, je še dejal Strmčnik.

Družine iz Spodnji Strug so sicer do danes pričakovale odločitev pristojnih o sanaciji njihovih domov, saj so hiše precej uničene, sanacija pa bi se morala izvršiti najpozneje do 27. oktobra. Če njihovim zahtevam ne bo ugodeno, bodo zaprli cesto do Luč, Solčave in Logarske doline, so napovedali.

Predstavnik prizadetih družin je danes za STA povedal, da bodo cesto zaprli, vendar napovedi zaprtja ne bo, ker se zavedajo posledic sankcij oz. kazenskega pregona. Ocenili so namreč, da se zadeve ne odvijajo po njihovih pričakovanjih.

"Pričakovali smo, da se nam bo kdo posvetil in da bomo skupaj našli rešitev, ampak se to ni zgodilo. Razen popisa poškodovanih hiš s strani tehnične pisarne se ni zgodilo nič," je še dejal predstavnik družin.

Na državnih cestah in železnicah za 750 milijonov škode

Predhodna ocena škode na državnih cestah in železniški infrastrukturi zaradi poplav 4. avgusta znaša 751,62 milijona evrov, od tega 502,39 milijona evrov na cestni infrastrukturi, je razvidno iz predhodnega programa odprave posledic neposredne škode na stvareh, ki ga je danes sprejela vlada. Predhodni program se nanaša na izvedbo nujnih ukrepov.

Kot so po seji vlade sporočili iz njenega urada za komuniciranje, sta med nujnimi ukrepi, na katere se nanaša predhodni program, začetek izvedbe sanacijskih in geotehničnih ukrepov za zavarovanje stvari z izvedbo improviziranih oziroma začasnih sanacij zemeljskih plazov, usadov, premostitvenih in drugih objektov ter zagotavljanje nemotene uporabe oziroma delovanja poškodovanih infrastrukturnih sistemov.

Program se prav tako nanaša na zagotavljanje varne prevoznosti cest in zasilne prevoznosti javne železniške infrastrukture. Vključuje dela za preprečitev nastajanja nadaljnje škode na objektih infrastrukturnih sistemov, dela za povrnitev infrastrukturnih sistemov v prvotno stanje in dela za vzpostavitev njihove polne funkcionalnosti.

Za izvajanje nalog in ukrepov, povezanih z obnovo poškodovane državne cestne in železniške infrastrukture, je pristojno ministrstvo za infrastrukturo.