Boštjan Šefic. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Boštjan Šefic. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na sestanku so pretresali številna vprašanja, je poročala novinarka TV Slovenija Duška Lah. Župani so poudarili ureditev komunikacijskih poti, cest, železnice in pitne vode za Mežiško dolino, saj jo v zadrževalnike še vedno dovažajo. Zelo pomembno pa je čiščenje vodotokov.

"Sestanek, ki smo ga imeli z župani, je res bil izjemno odprt, konstruktiven. Sprejeli smo nekaj operativnih dogovorov. Takšnega sodelovanja si želim tudi v prihodnje, temelj je odličen," je Šefic povedal po sestanku.

Sorodna novica Stroka: Prioriteti bi morali biti boljše vzdrževanje hudournikov in graditev suhih zadrževalnikov

Ponovil je, da je prioriteta čiščenje in urejanje vodotokov. "Vodotoki so in bodo v naslednjih tednih ostali prioriteta sanacije – prve sanacije. Predvsem zaradi tega, ker želimo preprečiti nastanek nove škode ob prihodnjem deževju. Želimo zagotoviti varnost občankam in občanom. Zato tudi krepimo svoje ekipe, ekipe direkcije za vode. V tem tednu je bil razpis za dodatne sile, ki bodo sodelovale z dodatno mehanizacijo. V ponedeljek, najpozneje v torek pričakujemo, da bo ta okvirni sporazum podpisan, na podlagi tega bomo lahko po potrebi, ki jo bo ocenila direkcija za vode, pošiljali dodatne ekipe na teren."

Direkcija za vode je namreč na občine naslovila poizvedbo po lokalnih podjetnikih, ki bi bili pripravljeni pomagati s čiščenjem strug rek. Prejela je 74 ponudb izvajalcev, ki bodo lahko poleg obstoječih dodatno napoteni v vodotoke.

Skrb županov zaradi odhajanja mednarodnih ekip je odveč, je poudaril. "Mednarodne ekipe so bile tukaj v času intervencije. Takrat smo jih prosili, odzvali so se v velikem številu in smo jim hvaležni. Zdaj so pač odšli. Ostaja samo nekaj ekip, ki dokončujejo bodisi začete projekte bodisi postavljajo mostove. Vse bo nadomeščeno. Teh nekaj ekip, ki jih je bilo, denimo tudi iz Bosne tukaj na Prevaljah, bo nadomeščenih z domačimi operativci."

Problematika mulja

Šefic je napovedal, da bodo v prihodnjem tednu predstavljene vse analize in meritve glede naplavljenega mulja, skupaj s konkretnimi rešitvami položaja. Poudaril je še, da so bila ljudem jasno predstavljena navodila, kako ravnati ob stiku z muljem, in dodal, da je samo del tega mulja potencialno nevaren.

Kaj bo z razseljenimi

Gostitelj sestanka, župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, je med drugim opozoril tudi na še vedno odprta vprašanja glede razseljenih zaradi posledic ujme. Po podatkih županov je na Ravnah po ujmi razseljenih sedem družin, na Prevaljah 61 oseb, v Dravogradu pa 35 oseb.

Po Šefičevih besedah še nimajo podatkov o vseh trenutno razseljenih po ujmi. Prosil je župane, da javijo podatke, da jih bodo primerjali s tistim, kar so zbrali centri za socialno delo, in s podatki glede uničenih objektov. Želijo narediti celovit seznam in potem se bodo individualno s temi ljudmi pogovorili in poskušali najti optimalne začasne rešitve, medtem ko naj bi odgovor o "nadomestni ali nadomestitveni gradnji" bil v zakonu o obnovi in razvoju, o katerem so se danes prav tako pogovarjali.

Predloge ukrepov za vključitev v zakon bodo lahko podale tudi občine. "Ambicija je, da bi nekje do konca tega meseca imeli recimo nek osnutek tega zakona, ki pa bo šel predvidoma po rednem postopku v državni zbor," je dejal Šefic. Pogovor s koroškimi župani, ki jim je predstavil tudi ključne naloge državne tehnične pisarne, je cenil kot zelo konstruktiven.

Tasič o napredku gradnje novega vodovoda

Sestanka se je med drugim udeležil tudi župan Občine Prevalje Matic Tasič, ki je povedal, da so doslej zgradili slaba dva od predvidenih sedmih kilometrov novega vodovoda. Gradijo ga iz Mežice proti Prevaljam, pri gradnji jim pomagajo pripadniki Slovenske vojske, medtem ko pomoči bosanskih vojakov nimajo več. Danes je 20. dan od začetka gradnje, cilj pa je, da ga zgradijo v treh mesecih od začetka gradnje. Ob izgradnji bodo zagotovili pitno vodo za več kot 10.000 občanov občin Prevalje in Ravne na Koroškem.

Trenutno voda, ki na Prevaljah priteče iz pip in jo zagotavljajo iz začasnih nadomestnih virov, še naprej ni pitna in jo lahko občani uporabljajo samo za sanitarno rabo. Ob tem na občini pozivajo k nadaljnji varčni rabi te vode, saj se vodostaji znižujejo, zato vode ponekod občasno zmanjkuje. Pitno vodo medtem zagotavljajo iz zalogovnikov, v dom starejših pa jo posebej dovažajo s cisternami.

Šefic obiskal Koroško in tamkajšnje župane