Kupi mulja na Prevaljah. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Kupi mulja na Prevaljah. Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Štiri tedne po poplavah na Prevaljah še vedno čistijo mulj, ki ga je Meža naplavila v njihove hiše in na vrtove, je poročala novinarka TV Slovenija Saša Kisovec. Poplavljenih je bilo 320 objektov in široke površine, vključno z vrtovi, zelenicami, otroškimi igrišči ... Mulj za zdaj zbirajo na začasnem odlagališču na Poljani. Poleg mulja jih skrbi tudi, kaj je z zemljino, ki jo je mulj poplavil. "Smo že sprejeli sklep, odredbo, da je treba odstraniti zemljino predvsem na vrtovih, na zelenicah, predvsem v urbanem okolju," je povedal prevaljski župan Matic Tasič.

Sorodna novica Vzorci naplavin v zgornji Mežiški dolini kažejo na presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija

Količine odstranjenega materiala bodo ogromne. "Govorimo o 100, 150 tisoč kubičnih metrih mulja in onesnažene zemlje to je treba seveda neka deponirati," je navedel župan. Lokalci so za TV Slovenija povedali, da mulj za zdaj odlagajo na kupe, ker država še vedno ni predstavila rešitve za ta mulj. Menijo tudi, da je za to odgovorna država.

Dokler država ne sprejme odločitve, morajo domačini živeti ob teh kopicah, ki se prašijo, nihče pa natančno ne ve, kako nevarno je to za njihovo zdravje. "Kaj je v njem, v bistvu ne vemo. Vemo po medijih, kar so povedali, da se je gor v akumulatorju ne vem, kaj vse zgodilo, govorijo, da je kislina stekla, da so akumulatorji šli v vodo, ne vem, koliko," je komentiral krajan Bojan Petre. Sokrajan Zlatko Gričnik je dodal: "Je nevaren. Sem imel zastrupitev, bil sem cepljen proti tetanusu. Tako je." Mitja Hrvatski pa je povedal, da se ščitijo z rokavicami in maskami ter da je stanje zdaj nekoliko boljše, saj se zaradi dežja manj praši.

Občina zdaj čaka na odločitev države, kam z vsemi temi kupi mulja in zemljine, a se bojijo, da bodo na koncu morali sami poskrbeti zanje. "Sem prepričan, da bomo morali sami iskati rešitve skupaj s strokovnjaki, ki se s temi stvarmi ukvarjajo," je sklenil prevaljski župan Tasič – po poročanju TV Slovenija.

Pri vnosu škode bo pomagalo tudi 150 javnih uslužbencev

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Potem ko je v soboto začel veljati interventni zakon za pomoč po poplavah, bo zdaj v ospredju priprava ukrepov za obnovo. Člani delovne skupine pod vodstvom državnega sekretarja Boštjana Šefica se bodo, dokler bo to potrebno, sestajali vsak dan.

Sorodna novica Šefic: Ključno je zagotoviti, da jeseni ob morebitnem poslabšanju vremena ne bo nastajala nova škoda

Spremljali bodo dogajanje na v poplavah prizadetih območjih in pripravljali usmeritve ter predvsem skrbeli za pripravo ukrepov, ki bodo preprečili, da ob jesenskem deževju ne bo nastala dodatna škoda.

Interventni zakon med drugim predvideva odprtje tehničnih pisarn, ki bodo prebivalcem, občinam in podjetjem pomagale pri iskanju rešitev za odpravo posledic poplav. Šefic zatrjuje, da so dokumenti pripravljeni, in za ponedeljek napoveduje začetek pogovorov na delovni ravni. "Sedež bo v Ljubljani, v prvem koraku bosta verjetno dve izpostavi, pozneje pa se bo to prilagajalo. Izpostave so koncipirane tako, da bi pokrile čim večje območje in da bi potrebovali strokovnjaki, ki bodo v tehničnih pisarnah, čim manj časa, da pridejo do posamezne občine. Da bodo lahko dejansko prisotni na terenu in pomagali posameznikom in občinam."

Kam z onesnaženim muljem?