Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Ljubno ob Savinji. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Lastniki bodo lahko izbirali med gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilom odškodnine ali nakupom nadomestne nepremičnine. "Odločitev, da se nekdo mora seliti, je vedno težka, zato takšna odločitev tudi ni bila sprejeta z lahkoto. Temelji pa na strokovnih ocenah in z enim namenom – zagotoviti varnost ljudi," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Matej Arčon.

Kot je dodatno sporočil vladni urad za komuniciranje, sklepi po navedbah službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih temeljijo na strokovnih mnenjih, ki jih je pripravila državna tehnična pisarna, da obstaja visoka ogroženost zaradi zemeljskega ali hribinskega plazu kot posledice poplav in plazov, da gre za znatno poškodovane objekte, katerih obnova ni mogoča ali ekonomsko smiselna, in bi lahko nastale škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi.

Lastnike so s sklepi seznanili, je povedal Arčon in dodal, da bo vlada sklepe za naslednjih 17 objektov obravnavala v maju.

Boštjan Šefic. Foto: BoBo
Boštjan Šefic. Foto: BoBo

Šefic napovedal odstranitev 36 objektov

Vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je na začetku meseca dejal, da bo vlada še ta mesec odločala o odstranitvi prvih 36 objektov, ki so bili v lanski avgustovski ujmi porušeni, odplavljeni ali kako drugače uničeni in niso primerni za nadaljnje življenje.

Lastniki objektov s sklepi o odstranitvi se bodo lahko odločili med možnostmi, ki jih ponuja interventni zakon, in sicer ali bodo privolili v gradnjo nadomestitvenega objekta, izplačilo odškodnine ali nakup nadomestne nepremičnine.

12 arhitekturnih rešitev

Gradnja nadomestitvenih objektov bi se lahko po Šefičevih besedah začela v drugi polovici leta. Upravičenci bodo lahko izbirali med 12 arhitekturnimi rešitvami, ki jih je prek natečaja izbralo ministrstvo za solidarno prihodnost v sodelovanju z zbornico za arhitekturo in prostor. Pet rešitev je za eno- in dvostanovanjske stavbe, tri za dvojčke, štiri pa za vrstne hiše.

Skupaj je sicer kot potencialno ogroženih z vidika poplav, plazov ali erozije tal za zdaj evidentiranih 348 objektov, ki predstavljajo morebitno grožnjo za zdravje in življenje ljudi, ni pa to še končna številka. Kot je povedal Šefic, bo državna tehnična pisarna strokovna mnenja sklenila v aprilu, vlada pa bo o njih odločala v prihodnjih mesecih.