Foto: MMC
Foto: MMC

V občini Ravne so skupno odprli tri na novo vzpostavljene stanovanjske enote, kamor pa so uporabnike preselili že lansko jesen. Odprtja zaradi obdobja sanacije po avgustovski ujmi niso organizirali. Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna, ki skrbi za osebe z motnjami v duševnem razvoju, je sicer skladno z usmeritvami več milijonov evrov vreden projekt deinstitucionalizacije končal 30. septembra lani.

Triletni projekt je bil v vsebinskem in investicijskem delu skupno vreden 7,2 milijona evrov in je bil sofinanciran z evropskimi in državnimi sredstvi.

V okviru projektnih dejavnosti so po Koroški na novo vzpostavili 19 stanovanjskih enot in vanje preselili 96 uporabnikov, medtem ko v osrednji stavbi v Črni še ostaja 45 uporabnikov. Tudi zanje iščejo možnosti za prihodnje preselitve v manjše enote, je povedala direktorica CUDV-ja Črna Dalja Pečovnik. CUDV Črna je sicer že pred projektom deinstitucionalizacije imel vzpostavljenih nekaj stanovanjskih enot po Koroški.

Projekt preselitve je prinesel tudi dodatne zaposlitve

Poleg projekta hkrati še naprej izpopolnjujejo tudi vsebinski del bivanja zunaj osrednje institucije. Trenutno imajo v CUDV-ju Črna približno 280 zaposlenih, ki skrbijo skupno za približno 290 vseh uporabnikov.

Prostore v Črni, kjer so do lani bivali zdaj že preseljeni uporabniki, trenutno pospravljajo in praznijo ter se hkrati pripravljajo na rušenje dela objektov. Na območju se bo namreč predvidoma že letos začela gradnja dveh manjših objektov doma za starejše. "Načrt je, da se v poletnih oz. zgodnjih jesenskih mesecih intenzivno začne gradnja," je dejala Pečovnik.

CUDV Črna je namreč iz mehanizma za okrevanje in odpornost pridobil 5,8 milijona evrov sredstev za gradnjo doma za starejše občane v Črni na Koroškem. Predvideno je, da bi do sredine leta 2026 v dveh stavbah zgradili dom za starejše z 48 mesti. Gradnjo doma podpira tudi občina Črna.

S tem bo CUDV Črna dopolnil ponudbo storitev v skupnosti, saj že več let izvaja tudi storitev pomoč na domu v občinah Črna in Mežica. Po besedah direktorice CUDV se jim tako zdi smiselno, da so tudi nosilci koncepta nastanitev za starejše, začasnih nastanitev in dnevnega centra ter drugih načinov oskrbe v skupnosti.