Policija opozarja, da  spletni goljufi uporabijo tako profile lažnih fizičnih oseb kot tudi organizacij, ki dejansko obstajajo, zato je treba biti pri nakazovanju sredstev zelo previden. Foto: Shutterstock
Policija opozarja, da spletni goljufi uporabijo tako profile lažnih fizičnih oseb kot tudi organizacij, ki dejansko obstajajo, zato je treba biti pri nakazovanju sredstev zelo previden. Foto: Shutterstock

V času, ko potekajo številne akcije zbiranja sredstev za ljudi, ki so jih prizadele avgustovske poplave, se najdejo tudi ljudje, ki z lažnimi profili na družbenih omrežjih prežijo na donacije, ki so namenjene ljudem v stiski. Med drugim se goljufi izdajajo za varne hiše in materinske domove, zato da bi se finančno okoristili, so sporočili iz sekcije za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije, ki deluje pri Socialni zbornici Slovenije.

Kot so pojasnili, so v eni izmed varnih hiš prejeli klic gospe, ki je varni hiši želela podariti stvari za žensko, ki naj bi bila pri njih nastanjena, v resnici pa ni šlo za njihovo stanovalko. Ker varne hiše in materinski domovi na tovrsten način sredstev ne zbirajo, je potrebna previdnost, komu se pomoč namenja, so opozorili.

Sorodna novica Policija: Spletni goljufi izkoriščajo poplave

Na prevare na družbenih omrežjih so opozorili tudi policisti. Po navedbah policije spletni goljufi uporabijo tako profile lažnih fizičnih oseb kot tudi organizacij, ki dejansko obstajajo, zato je treba biti zelo previden. "Občanom svetujemo, da se za kakršne koli finančne donacije obrnejo na uradne institucije in organe, pri čemer lahko predhodno sami na spletu preverijo resničnost in obstoj bančnih računov," so opozorili.

Ker policija tako ravnanje preiskuje kot kaznivo dejanje goljufije, je nujno, da oškodovanec zadevo prijavi. "Občanom svetujemo, da ob morebitnem finančnem oškodovanju zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (na primer elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, številke IP) ter zadevo čim prej prijavijo na najbližjo policijsko enoto in o tem obvestijo svojo banko," so dodali.