Odpravljanje posledic ujme. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Odpravljanje posledic ujme. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Aplikacija je nastala v 12 urah in bo koristna tudi v prihodnosti, je prepričan Curk. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Aplikacija je nastala v 12 urah in bo koristna tudi v prihodnosti, je prepričan Curk. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Prek aplikacije lahko kdor koli ponudi pomoč, material, storitve. Prijave pregledujejo na civilni zaščiti in prijavljenim nato pošiljajo čas, kraj, opravila in kontaktne informacije, je v Odmevih pojasnil Sandi Curk s civilne zaščite.

Nad odzivom so presenečeni in zadovoljni. "Ponosni smo na to, da je Slovenija danes eno srce, ena država," je izjavil Curk. Ljudi je pozval, naj prispevajo, kar lahko, da bomo pri nas res imeli "cvetje v jeseni in toplino v hišah, ki so danes prizadete".

Do 23. ure zvečer se je prijavilo več kot 19.000 ljudi. Vsa pomoč ne bo takoj potrebna, temveč bo razporejena glede na razmere na terenu in potrebe, je poudaril. Trenutno je najbolj potrebna obnova infrastrukture in hiš, da bodo ljudje znova dobili varno zavetje. V prihodnjih tednih pa bo pomoč bolj potrebna na področju bele tehnike, pohištva, gradbenega materiala za obnovo hiš, še posebej pa na področju specifičnih znanj, ki so pri tem potrebna. Kdor ima ta specifična znanja, naj si vzame dan, dva, ali pa nekaj ur in pomaga prizadetim sodržavljanom, je sporočil Curk.

Predvsem smo ponosni na to, da je Slovenija danes eno srce, ena država. Glede na število prebivalstva nimate v Evropi vzorčnega primera takega odziva pomoči in solidarnosti.

Sandi Curk, civilna zaščita

Med drugim je pozval zlasti obrtnike in podjetnike, da bi svoje ekipe za denimo dva dni poslali na prizadeta območja, da bi bile tam "samozadostne in bi se takoj lahko vklopile v delo na terenu".

Curk se je zahvalil vsem s pripravljenostjo pomagati.

Civilna zaščita bo poskrbela za dostop prostovoljcev in materiala do krajev, ki so sicer težje dostopni.

Kakšno pomoč lahko nudimo?

Podrobneje o delovanju aplikacije

Ob prijavi v aplikacijo ta uporabniku ponudi nabor storitev in materialnih dobrin, ki jih potrebujejo na v ujmi prizadetih območjih. Tako trenutno najbolj povprašujejo po izvajanju prevozov oseb in materiala, tudi z mehanizacijo in tovornjaki, ter po traktorski pomoči. Prav tako potrebujejo pomoč pri izvajanju gradbenih in mehanskih del, izvajanju ali popravilih vodovodnih, električnih in plinskih inštalacij, montaži ogrevalnih teles.

Na seznamu storitev, po katerih povprašujejo, so še slikopleskarska dela, parketarstvo oziroma polaganje talnih oblog, zidarstvo, postavljanje montažnih sten, krovstvo, tesarstvo, fasaderstvo, mizarstvo, kovinarstvo, pa tudi ključavničarstvo in varovanje premoženja prizadetih območij ter storitev snemanja z letalnikom. Potrebe se pojavljajo po postavljanju prenosnih stranišč.

Sorodna novica Kako lahko pomagamo? Deluje posebna vladna aplikacija, humanitarne organizacije zbirajo pomoč

Pri gradbenih in mehanskih delih potrebujejo tako delavce kot vodje operative, tehnike in inženirje. Potrebujejo tudi strokovno pomoč geologov, strokovnjakov za oceno varnosti mostov.

Pomoč potrebujejo osebe s posebnimi potrebami, prav tako povprašujejo po pomoči na kmetiji.

Na prizadetih območjih potrebujejo material za gradnjo, gorivo, kmetijsko in gozdarsko opremo, stroje in orodja, zaščitno delovno opremo ter material za pomoč kmetom. Ponudnik pomoči lahko material odda ali posodi.

Prek aplikacije lahko pomoč ponudijo tudi prostovoljci, lahko se prijavi tudi skupina.

Pomoč ponudilo že več kot 17 tisoč ljudi
Sorodna novica Od začetka ujme se je v celotni državi aktiviralo 25.000 prostovoljnih gasilcev

Karitas zbral že več kot 400.000 evrov

Slovenska karitas je sporočila, da je več kot 430 njihovih prostovoljcev v preteklih dneh že pomagalo 5380 ljudem. Skupno so do zdaj zbrali 407.183 evrov, sredstva pa so posredovali škofijskim Karitas na prizadetih območjih. Pomoč prizadetim gospodinjstvom se bo nadaljevala v prihodnjih dneh in tednih, predvsem z zagotavljanjem osnovnih pogojev za bivanje.

Kot so še sporočili, jim pomagajo tudi iz tujine. Karitas Hrvaške je že zagotovil 25 strojev za izsuševanje prostorov in orodje za čiščenje, Karitas Avstrije pa 16, podobno pomoč, tudi z generatorji in vodnimi črpalkami, so jim ponudili iz Karitasa Nemčije in Karitasa Italije, kjer so tudi sami imeli nedavne poplave. Karitas Poljska bo poslal stroje za izsuševanje in drugo humanitarno pomoč, predvsem hrano in higienske pripomočke ter tudi tehnično opremo.

Foto: RTV Slovenija
Foto: RTV Slovenija

Pomoč zbirajo tudi Slovenci v Italiji

Pomoč za prizadete v vodni ujmi, ki je pretekli konec tedna prizadela Slovenijo, zbirajo tudi Slovenci v Italiji. Akcije zbiranja pomoči med drugim potekajo v občini Devin - Nabrežina in v Barkovljah, organizirajo pa jih tudi mediji in organizacije Slovencev v Italiji.

Številni obrtniki samoiniciativno priskočili na pomoč

Posebna aplikacija gospodarske zbornice za pomoč podjetjem

Posebno platformo gzs.si/poplave2023, prek katere lahko podjetja nudijo pomoč tistim podjetjem, ki so jih poplave najbolj prizadele, je vzpostavila tudi Gospodarska zbornica Slovenije.

Za pomoč prosijo podjetja, ki razpolagajo s prepotrebnimi materialnimi dobrinami, kot so npr. gradbeni material, strojna oprema, sanitetni material, živila, oblačila, obutev in podobno. Zbornica bo zbrane podatke posredovala tudi vsem pristojnim institucijam, kot so civilna zaščita, lokalne skupnosti, pristojna ministrstva, ki bodo posredovali nadaljnje informacije.

Goriška zbrala že 25 ton pomoči
Evangeličani priskočili na pomoč prizadetim

NLB bo najhuje prizadetim občinam doniral štiri milijone evrov

NLB bo najhuje prizadetim občinam doniral štiri milijone evrov, so sporočili iz banke. Sredstva bodo namenjena trajnostni obnovi in potrebnim vlaganjem, kot sta urejanje vodotokov in protipoplavna zaščita, s temi bi v prihodnje omilili posledice ujm in podobne tragedije.

Pripravili so tudi lastne ukrepe za pomoč pri sanaciji posledic poplav in gospodarstvu, med drugim ugodnejšo posojilno linijo v vrednosti 100 milijonov evrov in po potrebi še moratorije za odplačila posojilnih obveznosti. Podobne ukrepe oblikujejo tudi za fizične osebe, so še navedli v sporočilu.