Potok Blatnica je zalil tudi psihiatrično bolnišnico. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Kolenc
Potok Blatnica je zalil tudi psihiatrično bolnišnico. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Kolenc

Zdravstveno reševalni center Koroške (ZRCK) je po besedah direktorice Marijane Kašnik od petka do ponedeljka deloval v skrajno zaostreni krizni situaciji. A je kljub težkim razmeram na terenu uspel zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo prebivalcev. "Ob tem se zahvaljujem vsem našim zaposlenim za požrtvovalno delo in seveda vsem kolegom iz zdravstvenih zavodov ter različnih služb za reševanje in zaščito za nesebično pomoč in sodelovanje," je za STA navedla Kašnik.

Med drugim jim je uspelo pridobiti pomoč vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske, ki je bila v soboto ključna predvsem za prevoz štirih dializnih bolnikov, ki prebivajo na težko dostopnih in poplavljenih območjih. V nedeljo zvečer pa so se s pomočjo te enote prebili tudi do Črne na Koroškem, kamor so dostavili nujno zdravstveno opremo, material, zdravila in cepiva. Zaradi potreb po nujnih intervencijah je ZRCK vzpostavil tudi dodatno mobilno enoto nujne medicinske pomoči v Mežici, ki bo do preklica delovala neprekinjeno 24 ur.

Slovenj Gradec: Pripravljamo vsako prosto posteljo v bolnišnici

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, kjer je danes stanje nekoliko bolj umirjeno kot pretekli konec tedna, se po besedah strokovne direktorice bolnišnice Natalije Krajnc zdaj v pričakovanju morebitnega drugega vala bolnikov trudijo pripraviti zmogljivosti za morebitne večje poškodbe, ki se lahko zgodijo. Prav tako se pripravljajo na morebitne sprejeme sicer kroničnih bolnikov, ki zdaj še ne morejo do bolnišnice.

"Tako da pripravljamo vsako prosto posteljo v bolnišnici v ta namen," je za STA danes dejala strokovna direktorica bolnišnice. Trenutno tudi za vse tiste bolnike, ki ne potrebujejo več bolnišnične oskrbe, hkrati pa tudi ne morejo do svojih domov, začasne namestitve urejajo v sodelovanju z domovi starejših.

V preteklih, z ujmo zaznamovanih dneh, so v bolnišnici izvajali nujno oskrbo vseh hospitaliziranih in tistih, ki so k njim prišli v urgentni center. Hkrati so sprejeli vse druge nujne obravnave, tudi nekaterih evakuiranih s prizadetih območij. "Heliport je bil naša vitalna točka, tu smo imeli stalno pripravljenost," je dejala, k sreči pa ni bilo množičnih potreb v zvezi s tem.

Trenutno v bolnišnici zaradi kadrovskih omejitev še ne morejo zagotavljati vseh rednih pregledov naročenih bolnikov v specialističnih ambulantah in naročenih v načrtovanih bolnišničnih obravnavah, delo pa že začenjajo nekatere ambulante, kjer jim je uspelo zbrati ekipe. "Postopno bomo obveščali in širili te možnosti, ko bomo dobili več delavcev nazaj na delo," je dejala strokovna direktorica.

Sodelavci iz Zgornje Mežiške doline so namreč zaradi katastrofalnih posledic naraslih vodotokov in plazov ujeti v domačih okoljih, kjer so se nekateri lahko vključili v lokalno zdravstveno oskrbo. Na drugi strani pa je zaradi podrtega mostu pri Otiškem Vrhu in poškodovanih cest onemogočen normalen dostop tako bolnikov kot zaposlenih iz Dravograda in Dravske doline do bolnišnice.

Mnogi zaposleni so v času ujme podaljšali delo v bolnišnici, v ponedeljek so za nekatere pri prevozu proti Dravski dolini pomagali gasilci in civilna zaščita, po novem pa je za njihove nujne kadre, kot je dejala strokovna direktorica, že bila vzpostavljena možnost, da lahko z lastnimi vozili prehajajo prek intervencijskega mostu iz smeri Dravograda.

V Begunje se bodo bolniki vrnili prihodnji teden

V psihiatrični bolnišnici Begunje v nujnih primerih bolnike prosijo, naj se obrnejo na druge psihiatrične bolnišnice v državi, so zapisali na spletni strani bolnišnice.

Kot smo že poročali, je v noči na petek izjemno narasel potok Blatnica, ki je povzročil razdejanje v Begunjah na Gorenjskem. Zalilo je tudi graščino Katzenstein, v kateri deluje psihiatrična bolnišnica. "Voda je zalila vse kletne prostore do stropa, v pritličju pa je segala en meter visoko," je v nedeljo razmere opisala pomočnica direktorja Psihiatrične bolnišnice Begunje za zdravstveno nego in oskrbo Jerca Zupan.

Voda je zalila dnevno bolnišnico, urgentno ambulanto, kuhinjo, pralnico, socialno službo, skratka vse vitalne dele, ki jih bolnišnica potrebuje za svoje delovanje. "Izgubili smo vso opremo in aparature, medicinske pripomočke, računalnike, evidence in arhive," je navedla.

Direktor Psihiatrične bolnišnice Begunje Mitja Logar je za STA danes pojasnil, da so skupaj premestili 30 bolnikov, od tega 17 v Psihiatrično bolnišnico Ormož, 10 v Psihiatrično bolnišnico Vojnik, dva v Univerzitetno psihiatrično kliniko Ljubljana, enega bolnika pa v Splošno bolnišnico Jesenice. V domačo oskrbo je bilo odpuščenih 54 pacientov.

Do zdaj so po njegovih besedah čistili poplavljene prostore, črpali so vodo, odstranjevali blato, odstranjevali opremo in stroje ter začeli sušenje in razvlaževanje prostorov. Začeli so tudi ocenjevanje škode in pregled, kaj vse je treba postoriti ter katere stroje in inštalacije je treba zamenjati. "Računamo, da bo sanacija trajala več mesecev," je navedel direktor.