Mežica. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Mežica. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Iz štaba civilne zaščite Občine Mežica so sporočili, da so analize vode pokazale skladnost s predpisi, zato preklicujejo ukrep o preventivnem prekuhavanju pitne vode na območju občine. Drugod po Mežiški dolini morajo vodo iz javnega vodovoda za pitje prekuhavati, v Dravogradu pa je voda iz pip pitna.

Postopno se na Koroškem odpirajo tudi po ujmi 4. avgusta zaprti odseki državnih cest, ki so jih poškodovali narasli vodotoki in zemeljski plazovi.

Odsek ceste med Mežico in Črno, ki je bil že prevozen za intervencijska vozila, se ta popoldan odpira tudi za preostala vozila. Na odseku ceste od Mežice proti Poljani pa trenutno še nameščajo semaforje, če ne bo večjih tehničnih težav, bo cesta odprta do večera oz. najpozneje v petek zjutraj, je za STA povedal vodja poslovne enote Voc Koroška Iztok Černoša.

Plazovi so težava

Največjo težavo na cesti Mežica–Poljana predstavlja večji plaz, na katerega so namestili signalizacijo. Če bi se kar koli dogajalo s plazom, bodo semaforji ustavili promet.

Cesto Dravograd–Libeliče pa so v sredo popoldne že odprli, a jo je okoli 19. ure znova zasul plaz, zato so jo morali zapreti. Zemljino so očistili, a si bo razmere v petek ogledal še geolog, nato pa se bodo odločili, ali se lahko cesta odpre za ves promet, je pojasnil Černoša.

Še vedno je zaradi uničenega mostu čez reko Mislinjo pri Otiškem Vrhu zaprta tudi glavna cesta Dravograd–Slovenj Gradec, obvoz pa je za vozila do 7,5 tone urejen čez industrijsko cono pri Monterju. Ob porušenem mostu čez Mislinjo zdaj gradijo dva montažna mostova za dvosmerni promet, Černoša pa računa, da bi dela lahko končali predvidoma do konca prihodnjega tedna, ko bi cesto tudi lahko odprli za promet.

Energetski most čez Mežo

Glede tamkajšnjega kolesarskega mostu, ki ga je prav tako odnesla narasla Mislinja, pa je župan Občine Dravograd Anton Preksavec v sredo sporočil, da ga bo najverjetneje treba podreti, a da končne izsledke glede tega še čakajo. Navedel je še, da poteka tudi postavitev energetskega mostu čez reko Mežo za blokovsko naselje Meža.

Še naprej pa na Koroškem ostaja zaprta cesta Dravograd–Trbonje, cesta Črna–Sleme je prevozna za intervencijska vozila, prav tako cesta Črna–Koprivna. Cesta Koprivna–Sleme je neprevozna. Odsek v ujmi poškodovane ceste med Dravogradom in Ravnami na Koroškem so za promet odprli v petek.