Posledice poplav v naselju Stahovica, Kamnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Posledice poplav v naselju Stahovica, Kamnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je po zadnjih podatkih občinam, ki so jih prizadele avgustovske poplave, do zdaj skupno nakazalo za 153,8 milijona evrov predplačil. Zadnje izplačilo v vrednosti 16,9 milijona evrov so izvedli danes, med prejemniki so tudi občine v Savinjski dolini, ki jih bo v soboto obiskala vlada.

Kot so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor, so danes predplačila za izvedbo nujnih ukrepov odprave nastalih posledic glede na predhodno ocenjeno škodo na občinski lastnini oziroma infrastrukturi prejelo 12 občin v skupni vrednosti 16,9 milijona evrov.

Sredstva so prejele občine Kamnik, Rečica ob Savinji, Mozirje, Križevci, Zreče, Apače, Sveti Jurij ob Ščavnici, Cankova, Kranj, Šenčur, Črenšovci in Žetale. Pred tem pa je ministrstvo denar že nakazalo na račune 32 občinam – Braslovče, Žalec, Vojnik, Tabor, Šoštanj, Puconci, Medvode, Juršinci, Idrija, Dobrna, Cirkulane, Gornji Grad, Luče, Nazarje, Ribnica na Pohorju, Šmartno ob Paki, Bled, Solčava, Ljubno, Žiri, Škofja Loka, Mežica, Muta, Podvelka, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Vuzenica, Slovenj Gradec, Prevalje, Mislinja, Dravograd in Črna na Koroškem.

V skladu z napovedmi ministrstva bodo preostale občine predplačila prejele v prihodnjih dneh. V okviru tega bodo nakazali še 64,8 milijona evrov, so navedli.

Kot so spomnili na ministrstvu, gre za predplačila, ki se na podlagi sprejetega predhodnega programa odprave posledic neposredne škode, ki ga je sprejela vlada, in zakona o odpravi posledic naravnih nesreč prvič do zdaj izplačujejo v vrednosti do 40 odstotkov ocenjene škode.

Predplačila za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov na občinski infrastrukturi zaradi posledic avgustovski ujme bo skupno prejelo 117 občin. Nakazovanje predplačil je ministrstvo začelo pretekli teden, do danes pa je sredstva prejelo 44 občin.

V skladu z napovedmi ministrstva bodo preostale občine predplačila v skupni vrednosti 64,8 milijona evrov prejele v prihodnjih dneh.

Po predhodno ocenjeni škodi, kot so jo popisale občine, je vlada sprejela predhodni program odprave posledic neposredne škode na stvareh in za ta namen zagotovila 222 milijonov evrov.

Lidija Globevnik o poplavni varnosti
Poziv stroke k drugačnemu upravljanju voda
Na Gorenjskem številni vodotoki še neočiščeni