Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Župan Luč Klavdij Strmčnik pravi, da bi dodatna sanacija po mnenju stroke pomenila nesmiselno vlaganje, saj je predvidena selitev prebivalcev tega kraja. Na občini bi morali, če bi želeli porabiti državni denar za obnovo poškodovanih hiš, načrte za to pripraviti do srede. Ker obnove ne bo, bodo lahko sredstva namenili za druge potrebe, je dejal.

Kdaj bodo geologi pregledali nadomestne lokacije za preselitev prizadetih krajanov Strug, pa po njegovih besedah še ni določeno.

Po županovih besedah je za preselitev trenutno opredeljenih 16 objektov, ker pa so nekateri od njih kmetije z gospodarskimi objekti, bodo novi objekti zgrajeni v okviru iste kmetije in na podlagi kmetijskih ukrepov.

Orešnik: Krajani si preselitve ne želijo

Medtem predstavnik prizadetih družin iz Strug Paul Orešnik pravi, da si krajani selitve na druge lokacije sicer ne želijo. Kot je dejal za STA, so se ves čas borili za ohranitev naselja, zato so nad odločitvijo stroke razočarani. Noben krajan si ne želi zapustiti svojega doma, je zatrdil.

Hiše v Strugah propadajo, stiska prebivalcev pa se poglablja, je opozoril. Poudaril je, da jim je v hišah zamrznila pitna voda. Da bi zmanjšali škodo, hiše čez dan ogrevajo. "V apartmajih, kjer zdaj živimo, nimamo pralnih strojev, zato gremo domov, da operemo perilo. Dom je vseeno dom," je dodal.

Na cestah položen grobi asfalt

Izvajalci so medtem na odseku državne ceste proti Logarski dolini, ki vodi skozi Struge, prejšnji teden položili grobi asfalt. Takšen ukrep bo pred zimo izveden tudi na preostalih cestah po državi, ki so bile močno poškodovane ali jih je v celoti odneslo med avgustovskimi poplavami, je v četrtek na družbenem omrežju zapisala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Za ohišja akumulatorjev v Mežici iščejo rešitev

Okoljski inšpektorat je v povezavi z zakopanimi ohišji akumulatorjev, ki jih je v Mežici avgusta razkrila pobesnela reka Meža, družbi MPI-Reciklaža iz skupine TAB izdal odločbo, s katero ji nalaga izdelavo ocene vrednotenja nevarnih lastnosti s strokovnim mnenjem o nadaljnjem ravnanju. Podjetje se na odločbo ni pritožilo in išče ustrezno rešitev.

"Ker gre v navedenem primeru za obstoječe stanje okoli 50 let starega nasutja, za katerega obremenitev okolja brez določitve vplivov in učinkov na okolje ni znana, prav tako ni znano, ali predstavlja nasutje morebitne dodatne škodljive vplive na okolje, se je zavezancu kot pravnemu nasledniku z odločbo odredilo zagotoviti izdelavo ocene vrednotenja nevarnih lastnosti s strokovnim mnenjem o nadaljnjem ravnanju za nasutje lomljenih akumulatorskih ohišij," so pojasnili na inšpektoratu.

Na vprašanja STA-ja, v povezavi s tem, naslovljena na vodstvo podjetja MPI-Reciklaža, je pisno odgovoril glavni izvršni direktor TAB-a Roman Burja. Potrdil je, da so odločbo inšpektorata prejeli in da se nanjo niso pritožili.

"Podjetje TAB je družbeno odgovorno podjetje in zato je tudi v našem interesu, da se z vsemi deležniki najde ustrezna rešitev za sanacijo," je zapisal Burja. Oceno vrednotenja so že naročili in na osnovi tega se bodo odločili o nadaljnjih korakih, je napovedal.