Veliki valovi so opustošili piranske lokale ob morju. Foto: Neurje.si/Sandi Babič
Veliki valovi so opustošili piranske lokale ob morju. Foto: Neurje.si/Sandi Babič

Ker se stanje še vedno ni umirilo, gasilcem in civilni zaščiti še ni uspelo vzpostaviti intervencijske poti. "Sem domačin, Pirančan, in lahko rečem, da takih valov skorajda ne pomnim, da bi naredili toliko škode," je povedal Ventin.

Po 10. uri je namreč v Piranu zapihal močen veter, zaradi katerega so nastali visoki valovi, ki so uničili obalo. Ogromne skale valobrana je nametalo na cesto, zaradi česar ta še vedno ni prevozna. Gasilci in civilna zaščita so želeli skale odstraniti, da bi omogočili vsaj intervencijsko pot, a jim to še ni uspelo. "Ker se stanje cel dan ni umirilo in je toliko morja na cesti, tako je špricalo, da se niti z delovnimi stroji ni dalo priti zraven," je dogajanje opisal Ventin.

Foto: Občina Piran
Foto: Občina Piran

Ocene škode za zdaj še nimajo, je pa po njegovih besedah velika. Uničeni so bili namreč lokali, ki so bili prizadeti tudi v preteklih dneh. Danes so polomljena stekla, razdejani letni vrtovi, poplavljene kuhinje in premočena vsa notranja oprema, je dodal. "Ljudje so se trudili, celo poletje delali in pride takšen dan in ti uniči vse, kar si delal," je opisal razmere Ventin.

Lahko da je bilo poplavljeno tudi kakšno stanovanje, a o tem gasilci za zdaj niso bili obveščeni, tudi evakuacije niso bile potrebne. "V Piranu smo navajeni visoke plime in tega, da se pač lahko zgodi, da poplavi stanovanje. Velikokrat nas ljudje ne pokličejo in poplavo sami sanirajo," je povedal.

V drugih obalnih občinah danes po Ventinovih besedah ni bilo posebnosti. Stanje v Piranu se še ni umirilo, čeprav se je gladina morja nekoliko spustila. Večje nevarnosti za zdaj ni, so pa gasilci v pripravljenosti. Skrbi jih, kaj bo v noči na nedeljo. "To vreme nas vedno preseneti z novimi izzivi," je dejal.

Prebivalcem Pirana svetuje, da ob napovedanem plimovanju v prihodnjih dneh zaščitijo domove, vhodna vrata, vozila pa naj umaknejo na varno. Ko zaslišijo zvok sirene, naj ostanejo doma, je še dodal Ventin.

Tako velikih valov v Piranu ne pomnijo. Foto: Neurje.si/Sandi Babič
Tako velikih valov v Piranu ne pomnijo. Foto: Neurje.si/Sandi Babič

V Piranu in Izoli zatulila opozorilna sirena

V četrtek je ob večerni plimi morje prestopilo rob obalne črte, zaradi česar so v Piranu sireno javnega alarmiranja sprožili ob 23.17, ob 0.07 pa so jo sprožili v Izoli. Zaradi visokega plimovanja se je sirena v Piranu oglasila tudi v petek dopoldne ob 9.07.

Ponoči so bili pod vodo deli piranske punte, v Izoli pa je voda dosegla Prešernovo nabrežje, a se ni prelila, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Zdenko Deželak. Dodal je, da je zaradi močnega dežja – v slovenski Istri je padlo več kot 28 litrov vode na kvadratni meter – poplavila meteorna kanalizacija. Do 20 centimetrov vode je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča. Najhuje je bilo med 1. in 2. uro. Enote civilne zaščite so bile na terenu do 3. ure.

Koprska gasilska brigada je ponoči posredovala petkrat. Pomagala je pri črpanju vode v Izoli. Gasilci so bili v pripravljenosti tudi v Vanganelski dolini oziroma Šalari, kjer obstaja nevarnost, da bi Badaševica prestopila bregove. Vodo so črpali tudi v Izletniški ulici v Žusterni, kjer se je pred tedni sprožil zemeljski plaz.

Na pristaniški kapitaniji so povedali, da je veter ponoči oslabel, tako da je bilo pristanišče od 2. ure spet odprto. Ker je bil vpliv nizkega zračnega tlaka in južnega vetra izdaten, je gladina morja ostala visoka do sredine dneva. Morje je bilo v tem času močno vzvalovano, sredi dopoldneva je zapihal okrepljen jugozahodnik.

Morje zalilo nižje dele obale