Struge v občini Luče. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO
Struge v občini Luče. Foto: Ksenja Tratnik/MMC RTV SLO

Kdaj bodo odločili še o preostalih 330 objektih s seznama potencialnih kandidatov za odstranitev in kako bodo pomagali pri obnovi drugih domov, se je Erika Štular pogovarjala z vodjo Državne tehnične pisarne Blažem Dolinškom.

"Osredotočili smo se na stanovanjske objekte, ljudje pa imajo ob tem tudi druge objekte in jih zanima, kaj bo s temi objekti," je glede drugih pripomb dejal Dolinšek.

Pojasnili so jim, da to ne bo vplivalo na oceno premoženja v nadaljnjih korakih. Na pripombe glede vzroka za nesrečo – je bila na primer kriva elektrarna – odgovarja, da je ključna ocena posledic, kjer pa ni dvoma. "Nove vrtine kažejo, da je do 70 m globine nestabilen teren, ki ga ni mogoče zavarovati, tako da bi bilo varno živeti v hišah."

In kakšna bo vloga tehnične pisarne pri preselitvah? "V prvi vrsti bo nudila podporo pri cenitvah, ki jih bodo izvajali cenilci, za nadomestitvene gradnje bo občinam pomagala pridobivati zemljišča in gradbena dovoljenja, pa tudi voditi gradbeni inženiring," pravi Dolinšek.

Za drugih 330 kandidatov za odstranitev strokovna mnenja pričakuje v mesecu dni. Pri teh bo ključna direkcija za vode, "ki ve, kakšni so njeni načrti v prihodnje, katera območje je možno zaščititi in od tega je odvisno, kateri objekti se bodo selili."

Pri nekaj sto objektih, ki bodo ostali, bo treba sanirati statične poškodbe. "Tam bomo pomagali z elaborati malih rekonstrukcij ali pa bo prek rekonstrukcije in gradbenega dovoljenja," je še dejal Dolinšek.

Lastnikom okoli 7000 drugih poškodovanih objektov – sem sodijo tudi Sneberje –, pa pomagajo pri pridobivanju državne pomoči, pri čemer so bila predplačila dobrodošel ukrep.