Poudarili so, da bo nov dom skoraj podvojil obstoječe kapacitete, saj ima Kranj trenutno samo en dom za upokojence.

Investicija je po ministrovih besedah ocenjena na približno 20 milijonov evrov, projekt pa je trenutno še v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Poudaril je, da je pozitivno, da bo dom v mestu, saj bodo tako lahko stanovalci in oskrbovanci lažje dostopali do bližnjih storitev in ohranjali stik z okolico.

Rakovec pa upa, da bo občina gradbeno dovoljenje za dom s kapaciteto okoli 150 postelj dobila že v maju, gradnja pa bi se lahko začela naslednje leto.

Maljevac se je dotaknil tudi procesa deinstitucionalizacije in poudaril, da na ministrstvu pripravljajo strategijo, ki bo urejala to področje in bo predvidoma sprejeta v nekaj mesecih. Pri tem pa je po njegovih besedah pomembna predvsem pomoč na domu, imajo pa na ministrstvu načrte, kako bi sprva deinstitucionalizirali skrb za osebe s posebnimi potrebami, v nadaljevanju pa tudi oskrbo starejših.

Rakovec je dejal še, da je podpisa namere o izgradnji vesel, saj je Kranj v "investicijskem obdobju", pri čemer je izpostavil tudi komasacijo 18 hektarov zemljišč v novi industrijski coni. Župan je ob tem pojasnil, da bo novi dom za upokojence zgrajen na zemljišču mestne občine na Zlatem polju, ki ga bodo za potrebe gradnje doma prenesli na ministrstvo za solidarno prihodnost.

Direktorica Doma upokojencev Kranj pa je pojasnila, da letos v domu praznujejo 50 let delovanja, kar po njenem mnenju dokazuje, da je bil že čas, da se pristopi h gradnji novega doma za starejše. Obstoječi kranjski dom za starostnike ima okoli 200 postelj, na čakalnem seznamu za namestitev v domu pa je trenutno približno 1000 občanov in občank, s čimer bi nov dom za starejše lahko v trenutku zapolnili.

Poudarila pa je, da negovalke na domu vsak dan oskrbijo še okoli 150 ljudi, kuhinja v domu starejših pa še dodatnim 150 starejšim vsak dan v tednu zagotavlja topli obrok. Pri tem je dejala tudi, da bodo kapacitete oskrbe na domu razvijali še naprej. Opozorila je, da bo treba v novem domu za starejše za nemoteno oskrbo zaposliti okoli 120 ljudi, kar pa ob trenutnem pomanjkanju kadra na trgu dela po njenih ocenah ne bo preprosto.

Ob vprašanju deinstitucionalizacije dolgotrajne oskrbe pa je direktorica poudarila, da je tudi njihov zavod v veliki meri že deinstitucionaliziran, saj se ne držijo togih urnikov ter poskušajo čim bolj ustreči svojim stanovalcem.

Minister se je že pred podpisom sestal s kranjskim županom in podžupanom Janezom Černetom, na sestanku pa so govorili o načrtih na področju javne stanovanjske politike, so sporočili z ministrstva.

Minister bo sicer danes v Kranju prisoten tudi na posvetu z javnostjo z naslovom Minister posluša v Layerjevi hiši, kjer bodo lahko občanke in občani delili svoje mnenje in izkušnje na področju stanovanjske politike.