Dečkovo naselje v Celju. Foto: Matija Mastnak
Dečkovo naselje v Celju. Foto: Matija Mastnak

V Celju na Ostrožnem bodo v šestih stavbah, ki se bodo razprostirale na 20 tisoč kvadratnih metrih zemljišč, zgradili 14 oskrbovanih stanovanj, 36 stanovanj, namenjenih mladim in mladim družinam ter 92 neprofitnih stanovanj. Za projekt Dečkovo naselje 10 so pridobili 4,7 milijona evrov evropskih sredstev, milijon je primaknila še država.

Direktor podjetja Nepremičnine Celje Primož Brvar pravi: "Gradnja bo potekala v dveh etapah. V prvi bomo zgradili garažno hišo in dva bloka s 50 stanovanji. Rok za izgradnjo je 12 mesecev, tako da bo ta etapa končana marca prihodnje leto. Za drugo etapo pa je potem predvidenih dodatnih 12 mesecev. V tej etapi bomo zgradili 92 stanovanj. Če bo šlo vse tako, kot je predvideno, bo Celje v dveh letih dobilo 142 novih stanovanj."

Čeprav je v Celju med vsemi slovenskimi mesti največ neprofitnih stanovanj na tisoč prebivalcev, pa je povpraševanje po njih še vedno visoko.

Celjska podžupanja Breda Arnšek pa je dejala: "Približno 500 prosilcev še vedno čaka na stanovanja. Zato je gradnja tej 142 stanovanj izredno pomembna za našo lokalno skupnost."

Nova soseska na obrobju Celja bo energetsko učinkovita ter prilagojena gibalno oviranim ljudem in ljudem z okvaro vida ali sluha.