Foto: Facebook Matjaž Han
Foto: Facebook Matjaž Han

"Ko več kot osem desetletij pozneje stojimo na pomembni točki pohoda divizije, se zagotovo zavedamo pomena partizanskega gibanja za Slovenijo in slovenstvo. A zgodi se, da zgodovinska dejstva prevečkrat mešamo z dnevno politiko, to pa nas lahko vse preveč razdvaja," je dejal gospodarski minister Matjaž Han.

Ob tem je poudaril, da moramo kot posamezniki, ki sestavljamo skupnost, ostati zvesti vrednotam, kot so solidarnost, povezovanje, spoštovanje, saj je cilje tudi v vsakdanjem življenju težje dosegati ločeno kot skupaj.

Minister je spomnil, da živimo v časih, ko mir, ljubezen in svoboda niso samoumevni. "Živeti v miru, ki so ga izborile in vzpostavile že generacije pred nami, je največji privilegij, ki ga lahko danes uživamo. Tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a se Slovenija zaveda, da je največja svoboda pravzaprav naša varnost," je dejal.

Ob tem je minister Han pozval, da si moramo za blaginjo prizadevati skupaj. Priznati in popraviti moramo napake, ko jih naredimo, in preseči nestrinjanja. Predvsem pa moramo gledati naprej in tvorno tlakovati pot v našo skupno prihodnost, je še dodal.

310 kilometrov dolga pot

V Sedlarjevem se vsako leto poklonijo borcem in položijo vence v njihov spomin. Januarja 1944 se je v času kapitulacije Italije v hudi zimi 1112 oboroženih borcev in bork iz Suhorja pri Beli krajini odpravilo na 310 kilometrov dolgo in mesec dni trajajočo pot čez Hrvaško proti Halozam. 7. februarja so prečkali mejno reko Sotlo v Sedlarjevem in s tem stopili na ozemlje okupatorskega tretjega rajha.

Nemška vojska, ki je želela prevzeti italijanske teritorije, je takoj začela napad na divizijo, ki je utrpela velike izgube in ostala brez tretjine borcev. V brigadi je ostalo le še 440 partizanov, a jih to ni ustavilo in XIV. divizija iz sestava jugoslovanske narodnoosvobodilne vojske je postala prva večja bojna enota protihitlerjevske koalicije, ki je vdrla globoko na nemško okupirano ozemlje.