Foto: Televizija Slovenija/Robert Baron
Foto: Televizija Slovenija/Robert Baron

Mateja Kumer, arhitektka in interpretka kulturne dediščine, ki že od vsega začetka sodeluje pri oživitvi dvorca, je poudarila, da gre za sožitje ustvarjanja in predstavitve same graščine ter njene oživitve, saj so tam vrata čez leto sicer zaprta.

Program, ki zdaj poteka v dvorcu vsak dan do prve adventne nedelje, je dopolnjen z lokalnimi ustvarjalci in podjetniki. Več kot deset se jih je odzvalo, ponujajo pa domače izdelke iz lokalnih sestavin.

Dvorec je znan že od 16. stoletja in je nastal kot pravni naslednik gradu Forhtenek, znani lastnik je bila tudi družina Vošnjak, ki jo je kupila leta 1925. Graščina je bila leta 1945 podržavljena, v letu 2006 pa so jo razglasili za kulturni spomenik občine Šoštanj. Letos jih je, predvsem v najbližji okolici graščine, v znamenitem parku, prizadela še vodna ujma in neurje. Veliko starodavnih dreves je podrtih, žal med njimi tudi ogromna magnolija, ki je bila zaščitni znak graščine.

Zato je njene veje v praznične kreacije vpletel avtor razstave, florist Simon Ogrizek, ki je med drugim takole opisal adventni dvorec: "Narava je izhodišče za moje kreacije, prav tako različne kulture. Gobe, Slovenija je z njimi bogata, so v bakreni in zeleni barvi in so kot okras za mizo v jedilnem salonu. V velikem salonu pa so znova vrtnice, ki me vedno prevzamejo, tudi zato, ker je v tem prostoru dvorca starinska tapeta z motivom vrtnic. Nato gremo v Šanghaj, čajnico kitajskega vrta in vanj sem vkomponiral magnolijo; veter v parku pred dvorcem jo je letos polomil in našla je drugo mesto. Čarobni mistični gozd v zgornjem nadstropju je posebne barve in mističnost pavjega peresa je res čudovita. V naravi pa je obilica jesenskega listja, ki je odlična kombinacija s prazničnim časom. Tako lahko tudi za domače vzdušje pričaramo kaj izjemnega."

Razstava bo na ogled do 3. decembra. Razstava je finančno nepridobitna in je plod srčnih ustvarjalcev, saj tako želijo organizatorji ohraniti arhitekturni biser in mu vrniti življenje.